Alpinmunka a Nyugdíjfolyósító Intézetben

Ennek az épületnek van egy gyönyörűszép ferde üvegteteje. Gyakorlatilag egy szó szerint 45 fokos dőlésszögű üvegtetőről beszélünk. Ennek a tisztítását végezzük most jelen pillanatban kívülről illetve belülről; a külső része megvan.

nyugdijintezet alpin1   nyugdijintezet alpin2

Ugye kívülről aránylag egyszerű feladatunk volt, mert ott csak ereszkedni kellett kötéllel és úgy pucolni az üveget. Bár valójában ez sem egyszerű feladat: jóval bonyolultabb, mint egy teljesen sima felületet mosni alpintechnikával. Ezzel végeztünk a múlt hét folyamán. Most nekiláttunk belülről.

Ennek az az érdekessége, hogy tulajdonképpen a tartóelemeken kell végigmászkálni. Természetesen úgy, hogy folyamatosan kikötési pontokat biztosítunk, és így haladunk végig gyakorlatilag üvegről üvegre, és tisztítjuk mind az üveget, mind magát a vázszerkezetet. Ami ráadásul hosszú évek óta nem volt ilyen alaposan megtisztítva. Ez a feladat most ránk várt, és jelen pillanatban folyamatban van.

nyugdijintezet alpin3

Maga az üvegfelület kb. 2 ezer négyzetméter – ugye egy oldallal számolva –, de mivel két oldala van, így olyan 4 ezer négyzetméternyi üvegfelületről van szó, plusz ennek a tartószerkezete, ami csövekből van összerakva, háromszög alakú merevítő vasakkal. Folyóméterben rengeteg, szerintem senki sem mérte meg. :) A gyártó talán tudja, mindenesetre egy huzamos munkatempót igényel.

Egészen szépen haladunk. Már minden mozgást, minden lépést begyakoroltunk. Ki van számolva, és így egészen tempósan tudunk haladni az egész munkafolyamattal.

Püsök Ferenc
Tisztítás-technológiai szakember
Tisztítás-Technológiai Tudományok Intézete gyakorlati oktatója