Olajos mennyezet tisztítása

Hogyan tisztítsuk meg a fém mennyezetet egy olajos rétegtől.

Ez egy esztergaműhely, ahol fémipari munkát végeznek. Az esztergagépek működéséhez, illetve a forgácsoláshoz használnak egy olyan anyagot, ami a jobb fúrást, faragást, esztergálást segíti elő. Egy ilyen emulziónak nevezett hűtőfolyadék, ami gyakorlatilag az esztergagépek szerszámainak a hűtését segíti elő, ezáltal a jobb esztergálást.

Ez az anyag valamelyest párolog, és hol köt ki természetesen? Hát mindenhol, többek között a plafonon. Ez az évek során összegyűlt, és egy nagyon szép sárgás árnyalatot adott a fehér fémlemeznek a plafonon. Több mint egy évtizeden keresztül elviselték, hogy ez olyan, de most már olyan szintre jutott ez a szennyezettség, hogy úgy döntöttek, hogy ezt most le kell mosni. Így nekifogtunk.

olajos mennyezet tisztitasa 2

Tulajdonképpen három csarnoknak a mennyezetéről van szó, ami több mint 2 ezer négyzetméter. Ha padló viszonylatban nézzük, akkor ez a kétezer négyzetméter nem is tűnik olyan soknak, de itt létrára kell felmászni, kosaras emelővel, állvánnyal kell odajutni a különböző felületekhez, mindezt úgy, hogy a csarnokból nem tudják elmozgatni az esztergagépeket. Mert ugye több tonnás berendezésekről beszélünk. Így tehát mindezt úgy kellett megoldanunk, hogy odaférjünk a mennyezethez. Olyan helyeken is, ahol nemhogy az állványt, de még a létrát is nagyon nehezen tudtuk behelyezni, ezért szó szerint kézzel törölgettünk végig minden egyes négyzetcentimétert. És ilyen szempontból ez a felület már hatalmasnak tűnik, ahogyan a munka is az. De nagyon jól haladt, és a megrendelőnek leesett az álla! Nem a plafonról, hanem a padlóról kellett összeszedni, és nagyon elégedettek velünk. :)

Most kicsit bajba is kerültünk, mert a cég anyavállalata Németországban van, és most azt kérik tőlünk, hogy az ottani cég csarnokát is mi takarítsuk! Ez most egy nagyon jó kihívás, ha elfogadjuk. De most jelenleg időhiányban szenvedünk ahhoz, hogy németországi kirándulásokat is szervezzünk magunknak. :)

Ez az olajos anyag egyébként szépen jön lefelé, és szó szerint négyzetcentiméterről négyzetcentiméterre haladva nagyon szép munkát tudtunk elérni a végén.

Szerencsére ez nem egy nagyon olajos anyag, egy többnyire vízbázisú folyadékról van szó. Van egy olajos állaga, de nem kell nagyon durva, erős tisztítószerekkel dolgozunk. Nyilván nem háztartási tisztítószerekkel dolgozunk, de a takarítóiparban használt tisztítószerekhez képest egy enyhébb anyaggal tudtuk megoldani ezt a feladatot.

olajos mennyezet tisztitasa 1

Nincs lehetetlen feladat! Keressen minket bizalommal!

Püsök Ferenc
Tisztítás-technológiai szakember
Tisztítás-Technológiai Tudományok Intézete gyakorlati oktatója