A felületek szebbé és ellenállóbbá tétele

A takarításnak van egy részlege, ahol felületkezelést, illetve impregnálást, védőrétegezést hajtunk végre.

A legtöbb esetben esztétikai szempontból javítjuk fel a burkolatot, és emellett nagyon jó fizikai állóképességet adunk neki, tehát a kopásra sokkal jobban reagál, és sokkal könnyebben tisztítható. Illetve van ennek egy olyan speciális változata, ami megtartja az elektrosztatikus vezetőképességét azoknak a burkolatoknak, amely ilyen mikroelektronikai üzemben szükséges, hogy az ember sétálás közben ne töltődjön fel árammal, aztán majd kisülést okoz a kisebb kütyükön.

felületkezelő szerek

Már ezen a területen, a felületkezelésben is vannak tapasztalataink. Ugye ezeknek az anyagoknak egy része úgy van legyártva, hogy van, amelyik külön fafelületre alkalmas, tehát parkettára, van, amelyik mű- vagy természetes kövekre alkalmazható, illetve van, amelyik linóleumra, PVC-re Erről írtunk egy korábbi cikkünkben: A PVC tisztítása. Emellett létezik több olyan gyártó, ami picit ilyen univerzális dolgokat készít, amik ugyanolyan jól használhatók, mint a külön specializált változatok.

Ezeknek kezelt felületeknek a hosszú távú fenntartására is teljes mértékben fel vagyunk készülve. Ha egy felület ily módon van kezelve, akkor a takarítás is sokkal egyszerűbbé válik, hosszabb távon sokkal inkább tisztán tartható.

Sokszor úgy történik a takarítás, hogy készül mondjuk egy nagytakarítás, majd utána a takarítás minősége elkezd egy picit romlani. Egészen a következő nagytakarításig, ahol megint fel lesz emelve a tisztasági szint egy magasabb szintre. Akkor a napi takarítással ez úgy-ahogy karban van tartva, majd egy picit megint csökken. Na most azt csináljuk, hogy felviszünk egy védőréteget, amely hozzásegít ahhoz, hogy azt a tisztasági szintet a lehető legmagasabb fokon tartsuk folyamatosan, és állandó jelleggel van egy csillogó, szép fényes – ebben az esetben – padlófelületünk.

Sok helyen szoktuk használni függőleges felületeken, falakon is, hogy ha az, tegyük fel, valamilyen kővel van burkolva. Nagyon jól lehet impregnálni a felületet, vagy védőréteggel ellátni, és maga a falfelület is fényesebb szokott lenni. De ez sokkal ritkább eset, mint mondjuk egy padlónak a tisztán tartása. Sőt, a padló az, amin az emberek többnyire járni szoktak, ritkábban járnak a falakon, mert Pókember nem lakik köztünk. :) Ennek következtében viszont a padló hamarabb koszolódik, hamarabb rongálódik, és ezekkel a különböző felületkezelő anyagokkal ezeket a kopásokat, szennyeződéseket, koszolódásokat sokkal jobban karban tudjuk tartani, és fent tudunk tartani egy tisztább, exkluzívabbnak kinéző épületet.

Ez időben mennyit jelent? Fél év, egy év, pár hónap?

Nos ez forgalomtól, illetve karbantartástól függ. Hogyha felviszünk egy ilyen anyagot, és mondjuk úgy, a hagyományos felmosási technikákkal van takarítva a felület, és egy forgalmasabb irodáról beszélünk, akkor lehet, hogy ezt félévente érdemes megismételni. De legalább évente. Viszont hogyha olyan technológiával van karbantartva, hogy napi szinten ezeket a mikrosérüléseket, karcokat, amit mondjuk egy cipő tud okozni, tudjuk javítani menet közben, akkor évekig el tud úgy lenni a burkolat, hogy különleges, nagyobb beavatkozást nem kell rajta végezni. A napi karbantartásba, a napi takarításba van beiktatva egy olyan rendszer, aminek a következtében ez folyamatosan fényezve, polírozva van, és így fenntartva a tiszta állapota.

Püsök Ferenc
Tisztítás-technológiai szakember
Tisztítás-Technológiai Tudományok Intézete gyakorlati oktatója