Szennyvízből tisztítószer?

A környezetbarát tisztítószer kategóriában van egy még „környezetbarátabb” megoldás, ami szerintem minden eddigi ilyen megoldást felülmúl.

Ugyanis a környezetbarát tisztítószerek abból adódóan lesznek környezetbarátok, hogy valahogy újrahasznosítják a termelésben elhullott vagy lehullott anyagokat, illetve ami még azzá teszi, hogy olyan természetes anyagokból (gyümölcsökből, növényi anyagokból) készítenek tisztítószereket, ami a lebomlás során sem károsítja a környezetet. Tehát nem vegyi anyagokat használnak fel tisztítószernek, hanem természetes alapanyagokat.

Viszont ugye ezeknél ott van, hogy a citromsavat citromból fogják előállítani, ami például azt eredményezi, hogy az értékes citromot, amit étkezésre is el tudnánk használni, mi elpocsékoljuk felmosásra. Tehát bár van egy környezetbarát vonzata, ugyanakkor táplálékot von el az emberiségtől. És ez már egy vitatott történet, hogy akkor most tisztítsunk vele vagy megegyük, hogy túléljünk. Melyik a jobbik változat? Na most ennek fényében ez a tisztítószer, ami itt bemutatásra kerül, ez egy nagyon érdekes történet.

Ebben az esetben a már csatornavízbe került tápanyagot használják fel. Tehát ami szemétbe, vízbe, csatornarendszerbe kerül víz, illetve a szeméttelepekről összegyűlt folyadék, ami kifolyik stb., azt dolgozzák fel. Amit a társadalom már egyszer feldolgozott tápanyagot, ezt ők újrakezelik, és ennek a kezelésnek következtében citromsavat állítanak elő, amiből pedig tisztítószert készítenek. És ez tulajdonképpen azért is forradalmi, mert nem egy az emberiség számára felhasználható nyersanyagból készítenek tisztítószert, hanem egy olyan anyagból, amit az emberiség egyszer már felhasznált, és ezt másodlagosan is hasznunkra fordítjuk. És ez gyakorlatilag kétszeresen környezetbarát az eddigi technológiákhoz képest.

Most mi is használni fogjuk, használjuk ezeket az anyagokat. Egyelőre tesztelés alatt vannak, de ugyanúgy beválnak, és nagyon jól használhatóak, mint az eddigiek, amik úgymond vegyi úton vagy valamilyen környezetbarát megoldással lettek előállítva; amit ez szerintem kétszeresen felülmúl a környezetbarát szempontot figyelme véve.

Gyakorlatilag szennyvízből csinálnak környezetbarát tisztítószert.

Úgymond szemétből csinálunk aranyat. És ugye itt nagyon is érvényes az a mondás, hogy ami másnak szemét, az nekünk arany. Tényleg ez az újdonság ebben a történetben, hogy újra van hasznosítva az, ami el lett használva, ki lett dobva egyszer. És nem úgy lett kidobva, hogy használatlanul, hanem fel lett használva a túlélésünkre, a mindennapi élethez, és még van benne annyi, hogy ezt még fel tudjuk használni takarításra, ugye citromsav formájában.

Oltári! :)

Püsök Ferenc
Tisztítás-technológiai szakember
Tisztítás-Technológiai Tudományok Intézete gyakorlati oktatója