A karbon kibocsátás egyensúlyozása

Az emberi működésnek, legyen szó vállalkozásról, elektromos áram használatról, céges autó használatáról, bármiről, az ugye mind karbon kibocsátással jár.

Valamilyen módon ezt egyensúlyozni kell, és erre szolgál pl. az oxyfa. Indítottak egy olyan programot, ami kiszámolja, hogy egy cégnek az árbevétele alapján (ebből ítélik meg, hogy mekkora a cég), mennyi energiát, áramot, üzemanyagot stb. használ. Valamint hogy ez mennyi karbon kibocsátással jár globális szinten. Mindegy az, hogy az áramot ott termelik meg, ahol, vagy egy másik országban, de mindenképp karbon kibocsátása lesz ennek a vállalkozásnak.

Ezt pedig azzal tudjuk ellensúlyozni, hogy még több oxigén juttatunk a levegőbe, és ezáltal növeljük az oxigén/karbon arányát.

Amennyit elvesz egy cég, vállalkozás, tevékenység a környezettől, annyit vissza is szeretnénk adni, pótolni. Erre egy megoldás jelen pillanatban az oxyfa, ez tulajdonképpen a kínai császárfa egy módosított vagy továbbnemesített változata, amelyik sokkal gyorsabban nő, mint az eredeti. Kb. 6 éves korára a fa eléri a teljes nagyságát, majd onnantól kezdve kivágják, és a második növekedése már 4 év alatt éri el a teljes fejlettséget. Így gyakorlatilag 4 évente ki lehet vágni, és nagyon gyorsan nő. Hatalmas leveleinek köszönhetően elég sok oxigént termel, és maga a fa is felhasználható. Egy nagyon könnyű, mégis nagyon erős fáról beszélünk. Felhasználható bútorgyártásra, vagy bármi másra, akár tüzelőanyagnak is. Ezáltal nincsenek az ősnövények pusztítva, az őserdők pusztítva, és így csökkenteni tudjuk a környezeti hatást, lábnyomot.

A mi cégünk is részt vesz egy ilyen programban, ami a cég teljes karbon kibocsátását semlegesíti, ellensúlyozza.

Nem most kezdtük el ebbe „belevágni a fejszénket”, hanem évekkel ezelőtt. Most már ez a 4. éve megy folyamatosan. Minden évben tulajdonképpen kiszámoljuk, hogy kb. mennyi karbont bocsáthattunk ki a működésünk során, és ezt ellensúlyozva annyi fát ültetünk különböző ültetvényeken, amennyi ezt kompenzálja. Ezeket egy cég menedzseli. Pl. most legutóbb Erdélyben rengeteg fát kivágtak, a román bútornak van is hírneve, és emellett immár 4. éve elindult egy újraültetési program. Ennek keretein belül sok ezres tételben ültetik a fákat. Ebből nagyon nagy mennyiség a császárfa, az oxyfa. Ez egy aránylag gyors növekedést biztosít, rengeteg fa utánpótlást, és persze a növekedés közben rengeteg oxigént termel a bolygónak, ami javítja a karbon egyensúlyt.

De mit is takar ez a karbon?

A karbon (=szén) a szén-dioxidra utal tulajdonképpen. Ugyanaz, amit az autók is elégetnek, a különböző fosszilis anyagok égetése következtében keletkező káros anyag. De nem csak autók üzemeltetése közbeni kibocsátásról beszélhetünk, hanem ott van még a számos, szénnel működő áramfejlesztő berendezés.

Szerencsére térünk át az elektromos, környezetbarát megoldásokra, mint pl. a napenergia, szélenergia, de még mindig sok helyen vannak olyan üzemek, erőművek, amelyek fosszilis anyagok elégetésével hoznak létre áramot. Akárhol felkapcsolsz egy villanyt, annak egy része nagy valószínűséggel onnan származik. Ez nagymértékben hozzájárul a globális felmelegedéshez, és ezt próbáljuk semlegesíteni, hogy minél tovább túléljen az emberiség.

Püsök Ferenc
Tisztítás-technológiai szakember
Tisztítás-Technológiai Tudományok Intézete gyakorlati oktatója