Már lassan a 15. éve vagyunk jelen a takarítóiparban. Az egész kényszerpályaként indult, de az én hozzállásom mindenhez az, hogy ha már csinálok valamit, akkor azt a lehető legjobban akarom csinálni.

Így jött a felismerés elég hamar, hogy nagyon keveset tudok a takarításról. Sok olyan feladattal találkoztam, amit nem tudtam megoldani. Elkezdtem keresgélni, hogy hol lehet ilyen információk után nézni. Eleinte én is igazából csak a háztartásokban használatos eszközöket ismertem. Rátaláltam a Takarítási Tudományok Intézetére, ami ma már Tisztítás-technológiai Tudományok Intézete lett, ahol is rögtön beiratkoztam egy tanfolyamra, és letettem egy OKJ-s vizsgát. Már ott nagyon sok információt sajátítottam el. Azután sokkal hatékonyabban, sokkal profibb eszközökkel tudtam dolgozni.

Fel kellett ismerni, hogy ez egy külön szakma, és egy egész iparág épült arra, hogy ezt a szakmát kiszolgálja. Hogy eszközöket, gépeket, tisztítószereket gyártsanak. A takarítás területe sok egyéb szakterületet, ágat is magába foglal – mint pl. a fizika, kémia, biológia, matematika, geológia, a különféle anyagismeretek, textílipar. Ezek mind hozzá tartoznak. Azután ugye a gépipar és lassan már a robotika, nanotechnológia is.

Persze, ezen szakterületek egy-egy kisebb részére van szükségünk. Nyilván, nem kell ledoktorálni kémiából, de nagyon nem árt, ha az ember tudja, hogy mi az a pH érték.

Akkoriban jöttem rá, hogy ez már nem csak az a takarítás. Ez egy tisztítás-technológiai szakma tulajdonképpen. Ez az ember önbizalmát is kicsit megemeli: "Hú, itt tanulni kell, ez itt egy komoly információháttér, amely megtalálható minden mögött! És ezeket mind el kell sajátítani!"

Így gyakorlatilag elindultam a pályán, ahol egyre többet tanultam, hogy jobb munkát tudjak végezni. És ez a tanulás nem állt meg soha, azóta is zajlik. Még mindig döbbenek rá arra, hogy milyen keveset tudok a szakmáról, holott ezt szinte 15 éve kutatom és használom. De folyamatosan vannak újabb és újabb dolgok, amelyek felütik a fejüket, és hoppá, ezt is kell használnom!

Ez pont egy olyan szakma, amely folyamatosan fejlődik és tanulni kell. Mostmár egyre inkább jelenik meg benne a robotika. Tehát még inkább tovább kell képződni, előbb-utóbb. Ugyanazokat a kollégákat is keresem, akikben megvan ez a tudásszomj, ez a szakma iránti elhivatottság. Ezt csak szívből-lélekből lehet csinálni. Amúgy semmi értelme.

Előfordul, hogy olyan kollégákkal hoz össze a sors, akiket látom, hogy csak azért csinálják a takarítási szakmát, mert éppen nincs más. Velük a legtöbb esetben rövidre sikerül a kapcsolatunk. Mármint a szakmai kapcsolatunk. Azokat a kollégákat keresem, akik látják, hogy itt nagyon sok mindent lehet csinálni, nagyon sokat lehet fejlődni és van értelme. Egyébként a megrendelők rendszerint meg is köszönik ezt, mert látják, hogy hozzáértéssel, jószándékkal állunk neki a dolgoknak. Nem úgy, hogy becammogunk a munkahelyre, és nézzük az órát, hogy vajon mikor lesz vége. Hanem szívvel-lélekkel igyekszünk csinálni az egészet.

Ebből kifolyólag rengeteg megrendelésünk van, és szájról szájra terjedünk. Igyekszünk a legjobbat kihozni magunkból!

Ez is célunk, hogy egy olyan céget, egy olyan csapatot építsünk fel, amely olyan szakemberekből áll, akik ugyanígy éreznek, akik jó minőségű munkát akarnak kiadni a kezükből! Mi a kollégáinkat folyamatosan tanítgatjuk, képezzük. Ha van egy-egy új információ, amelyet éppen találok, továbbadom nekik. Ezzel elérjük, hogy nem csak csinálják, de értik is, amit csinálnak. És ebben hatalmas a különbség! Tudja, hogy milyen eszköz van a kezében, hogy azt hogy kell szakszerűen használni, és milyen tisztítószert használ, és azt hogyan kell... Ezek az információk mind nagyon fontosak ahhoz, hogy az ember tudatosan tudjon dolgozni.

Ez egy fontos ismeret és tudás, amellyel egy háztartási takarító nem rendelkezik. Azt mondták okos szakemberek, hogy egy háztartási takarító és egy jól képzett, ipari tisztítás-technológiai szakember között 10-szeres tudásszint különbség van.

A célunk tehát az elégedett ügyfelek, akiknél meg vannak oldva az olyan problémák, amelyeket esetleg mások nem is tudtak megoldani. Illetve olyan szakembereket létrehozni, akik ezen a területen profik.

Mondani szoktam, hogy a múltban lévő tapasztalatokkal hozzuk meg a jelen döntéseit, amivel építjük a jövőt. Ugyanezt alkalmazom itt is: keresek kihívásokat, amiből tanulok, amivel jobban meg tudom oldani a jelent, és ezáltal elégedettebb ügyfeleket teremtek, illetve jó szakembereket hozok létre, akik megintcsak építik a cég jövőjét. Illetve ezáltal a sajátjukat is.

 

Püsök Ferenc
Tisztítás-technológiai szakember

   bizonyitvany takarito pusok ferenc   bizonyitvany felulet specialista pusok ferenc      bizonyitvany szolgalat vezeto pusok ferenc

Bízunk benne, hogy Önnek is tudunk segíteni, hogy tisztává varázsoljuk otthonát vagy épp munkahelyét!

Árajánlatkéréshez kattintson!