A szőnyeg mélytisztítása

A szőnyegtisztítás egy kényes terület. Sajnos, nem mindenki azt érti alatta, amit valójában takar.

A szőnyegnek legalább öt tisztítási válfaját ismerjük. A tisztaság szintjétől függ, hogy mikor melyiket alkalmazzuk. Amiről itt egy kicsit írni fogok, az a szőnyeg mélytisztítása.

Ez arról szól, hogy a szőnyeget teljesen, gyakorlatilag az aljáig kitisztítjuk. Úgy, hogy egy porszem sem marad benne. Ezt a módszert általában ragasztott szőnyegeknél használjuk. A kisebbek esetén sokkal könnyebb azt egy műhelybe elszállítani, ahol is ideális körülmények között tudjuk tisztítani. A leragasztott padlószőnyegeknél ez nem kivitelezhető, a takarítást helyben kell megoldani, odaszállítva minden szükséges gépet.

Ez egy nagyon időigényes folyamat, és ezért ezt sok cég igyekszik rövidebbre venni.

Hogyan is néz ki egy valódi mélytisztítás?

szonyegtisztitas1 szonyegtisztitas3 szonyegtisztitas2

Gyakorlatilag egészen addig nincs vége a folyamatnak, amíg az öblítővizünk tökéletesen tiszta nem lesz. A takarítógépből engedjük bele a tisztítószeres oldatot, majd öblítünk. Ha szükséges, többször meg kell ismételni ezt egészen addig, amíg meg nem jelenik a tiszta víz. Ezt a részt szokták kispórolni! Sokan a piacon szőnyegtisztítás gyanánt mélytisztítást adnak el, de a felét sem csinálják meg. Csak egyszer átmennek rajta egy tisztítószeres oldattal, kiszívják, egy kicsit kiöblítik és ennyi. De ezzel még nincs vége a dolognak.

Ezt szeretném ezzel a cikkel megmutatni, tisztába tenni – szolgáltatót és megrendelőt is –, hogy igazából ennek akkor van vége, amikor a kárpittisztító gépek tiszta vizet nem szívnak ki a szőnyegből. Egészen addig, míg habos vagy koszos az a víz, vagy csak szürke árnyalatot mutat, addig folytatni kell az öblítést és a szőnyeg tisztítását.

Namost ez szennyezettségtől függően elég sok időt képes igénybe venni, hiszen lehet, hogy a fenti műveletet akár 8-10-szer végre kell hajtani.

A szőnyeg mélytisztítás tehát egy hatalmas munka a leragasztott szőnyegek esetében. Ezzel kell tisztában lennie mindenkinek.

Püsök Ferenc
Tisztítás-technológiai szakember
Tisztítás-Technológiai Tudományok Intézete gyakorlati oktatója