Az egész szervizt felgyújtotta a takarító

Néhány héttel ezelőtt az interneten keringett egy biztonsági kamera által rögzített felvétel, ahol is egy takarító figyelmetlenségből felrobbantott egy benzines tartályt (a cikk és a videó ide kattintva érhető el).

A szakmai felkészültség.

az egesz szervizt felgyujtotta a takarito

Olykor előfordul az, hogy az ember nem figyel, és olyan hibákat követ el, ami végzetes. A hibázás néha nem kikerülhető, meg ugye ezzel tanul az ember, de ügyelni kell arra, hogy olyan súlyos ne legyen, mint amelyet elkövetett ez az úriember. Az volt talán az egyik képzetlenségéből adódó probléma, hogy nem tudta azt, hogy a gép, amivel dolgozik, az valójában csak egy vízszívó és nem egy folyadékszívó berendezés. Tehát csak a víz felszívására alkalmas, egyéb folyadékokra (mint pl. itt valamilyen üzemanyag, benzin) nem. A szívómotor, ami a gépben működött, meg valószínűleg a kefét meghajtó motor is, mindkettő szénkefés, azáltal szikrát hoz létre. Ahogyan a benzingőzt felszívta, az bejutott magába a motorba, és rögtön – ahogyan látni lehetett a videón –, meggyulladt.

A kamerán keresztül nézve ez viccesnek tűnhet, lehet rajta nevetni (szokták mondani ugye, hogy a legszebb öröm a káröröm), de ugyanakkor az egy nagyon nagy probléma, hogy azok a szakemberek, akik ugye dolgoznak ebben a szakmában, nincsenek tisztában azzal, hogy egy átlagos takarítógéppel nem lehet bármilyen folyadékot felszívni. Arra van külön eszközünk (robbanásbiztos gépnek nevezzük). A legtöbb ilyen helyen ki is van írva, hogy nem is szabad bemenni másfajta géppel, csak és kizárólag robbanásbiztos gépekkel, ami ugye nem szénkefés, hanem mágneses. Ebből kifolyólag nincsenek szikrái.

Itt nemcsak az úriember hibázott szerintem, hanem már az üzemeltetőtől kezdődhetett a hiba, hogy nem becsülték fel azt, hogy ez a terület milyen jellegű tűz- és munkavédelmi kockázatot jelent. Ide nem is lett volna szabad ilyen gépet beengedni.

Sajnos ezt nagyon sok helyen mellőzik, mivel ezek a gépek sokkal drágábbak, ebből kifolyólag a szolgáltatás is sokkal drágább lesz. Természetesen van, ahol ezt nagyon szigorúan veszik és betartják, de sok helyen nem figyelnek rá. Tehát ez egy nagyon fontos dolog: ha tudjuk, hogy olyan helyen dolgozunk, ahol előfordulhatnak más jellegű folyadékok is, nem csak víz, amelyek robbanásveszélyesek, akkor tudjuk, milyen eszközöket válasszunk ki.

Nekünk mint szakembernek ez egy életbevágó történet, a megrendelőnek pedig komoly anyagi kárt tud okozni egy-egy ilyen baleset.

Fontos, hogy erre mind a megrendelő, mint a szolgáltató cég figyeljen oda.

A szakemberek, akik végzik a munkát, azok sem mondhatják, hogy „Hát, ilyen gépet kaptam”, mert neki is ott van a döntése, hogy dolgozik-e azzal a géppel vagy sem, és eléri azt, hogy megfelelő célszerszámokat kapjon.

Igazából mindenkinek van egy kis felelőssége, legtöbb esetben ez a tudás hiánya. A cikkben ugye úgy van fogalmazva, hogy a hülye takarító, de valójában ez butaság. A butaság bármilyen embernél, akárkinél előfordulhat. Ez csak a tudás hiánya. A butaságot könnyen felül lehet múlni azzal, hogy kicsit tanulunk, és megtanuljuk azokat az eszközöket, és olyan információk birtokába jutunk, amely szükséges a jó munavégzéshez. Akkor tudunk jó eredményeket elérni, és elkerüljük a kockázatokat. Így nem okozunk problémát se magunknak, se másoknak.

Valószínűleg ez egy nagyon ritka eset, tehát az esetek lehet, hogy 99 százalékában nem kerül olyan mennyiségű üzemanyag a földre, ami kárt okozna, mert ha csak minimális kerülne, azt a gép vízzel elvegyítve valószínűleg felszívja és nem történik nagy probléma.

De sajnos ez így egy kicsit szerencsejáték, szaktudás nélkül. Jó dolog a szerencsejáték, bár milliók veszítenek pénzt rajta minden héten, de amikor a saját életünkről van szó, érdemes biztosra menni!

Püsök Ferenc
Tisztítás-technológiai szakember
Tisztítás-Technológiai Tudományok Intézete gyakorlati oktatója