Ózontechnológia a takarításban

Azt tudjuk, hogy az élővilágban nagyon fontos szerepet játszik az oxigén, a kettőatomos oxigén (O2). Na most ezzel ellentétben az ózon ugye háromatomos oxigénen alapul (O3), és az viszont már tulajdonképpen pusztítja az élővilágot.

Szerencsénkre. Ez nagyon jó dolog egyébként, mert az ózonréteg, ami a fejünk fölött van, és megvédi a bolygónkat, egy komoly védőburkot képez, és ezért tudunk élni. Na mármost, hogyha ezt az ózon technológiát be iktatjuk a takarításba, az egy nagyon jó tisztító és fertőtlenítő eszközzé válik. És még egy fantasztikus dolog is társul ehhez az egészhez: ha különböző eszközökkel, gépekkel ózont állítunk elő, akkor ez az ózon mindössze csak félórán keresztül tartja meg az ózon minőségét, a háromatomos oxigént, majd utána átáll sima, kétatomos oxigénné.

Tehát amikor elvégzi a takarítást, illetve fertőtlenítést, akkor teljes mértékben visszaáll vízzé, és így ez egy környezetbarát megoldás. Onnantól kezdve semmi kárt nem okoz; hajszálpontos precizitással lehet használni bárhol. A takarítóeszközeink, tisztítószereink ugye sokszor vegyi anyagok, amelyek többnyire ártalmasak az élővilágra, és ezért a takarítónak nagy felelőssége az, hogy hogyan használja ezeket az eszközöket. Megfelelően hígítva, megfelelően tárolva stb. Számos olyan dolog van, amire oda kell figyelni. Reméljük, ezt sok helyen meg is teszik.

Ennek egy továbbfejlesztett változata az, hogy úgy tudunk takarítani, hogy nem okozunk kárt, még akkor sem, hogyha a felmosóvíz a csatornába van leöntve. Merthogy ez gyakorlatilag fél óra után visszaáll sima, egyszerű vízzé. Mivel folyékony állapotú (gyakorlatilag egyfajta vízről beszélünk), ezáltal sok mindent lehet vele csinálni (felmosni, letörölgetni stb.). És miután elvégeztük a munkát, akkor csak egyszerűen le kell önteni a lefolyóba, a csatornába, a WC-be, és teljesen visszaáll vízzé. Semmi nem történik. Gyakorlatilag egy koszos vizet öntünk ki, és nem károsítjuk a vizeinket, a termőföldeket stb.

Emellett munka közben sincs az emberre káros hatással! A tisztítószerek párologni szoktak, ezáltal a takarító is beszívhatja ezt a gőzt, és ez tud némi problémát okozni. De az ózonnál ez sincs! Tehát se a természetnek, se a dolgozónak, se ugye a kitakarított ingatlanban dolgozó vagy lakó nem veszi észre, illetve nincs káros hatása rájuk nézve. Úgyhogy ez egy fantasztikus dolog, és most kerül nálunk is bevezetésre, tesztelésre ez a – nevezhetjük új – technológiának.

Reméljük, hogy ezzel is hozzájárulunk a zöld szolgáltatáshoz, ami egyre több komolyabb fejtörést okoz a legtöbb iparágban.

Püsök Ferenc
Tisztítás-technológiai szakember
Tisztítás-Technológiai Tudományok Intézete gyakorlati oktatója