Magántakarítás

magantakaritas
maganlakasok takaritasa

A magánlakások, magánházak takarítása egy egészen speciális tevékenység. Hogy miért az? Mert az emberek intim- és magánszférájába megyünk be, ahol is képesnek kell lennünk nagyon gyorsan átvenni a helyi igényeket, szabályokat valamint viselkedést.

A másik nagyon fontos dolog, hogy egy olyan helyen kell dolgoznunk, olyan tárgyak között, amelyeket egy ember akár egy életen keresztül rendezget, gyűjtöget. Ahol komoly értékek vannak, akár eszmei, akár anyagi értelemben. Nekünk oly módon kell takarítanunk, hogy betartva a helyi szabályokat, ügyeljük ezek épségére. Tisztában vagyunk azzal, hogy mi gyakorlatilag vendégek vagyunk ott, mégis úgy kell vigyáznunk az ott lévő dolgokra, mint a sajátunkra. Úgy takarítjuk az eszközöket, tárgyakat, ablakokat vagy bútorokat, hogy miután azzal kész vagyunk, megint használható állapotban kell ott maradjon, csak éppen tisztán, por- és csíkmentesen.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy jobban kell takarítanunk, mint otthon, mert vendégségben vagyunk. Mert sokszor amikor az ember otthon takarít, azt mondja, hogy "Jó lesz az úgy, esetleg egy kicsit még el tudom viselni!", de amikor elmegyünk valaki otthonába takarítani, akkor ott a maximálisat kell nyújtani. Tehát ott minden kis szennyeződés, por vagy bármi, ami ott van, azt mi igyekszünk eltávolítani.

Mondhatni ez a legkeményebb, legkényesebb területe a szakmának.

Amikor első alkalommal vagyunk ott, akkor gyakorlatilag nagyon óvatosan, nagyon finoman kell jönni-menni, kérdezni, hogy mit, hová tudunk áttenni, ha pakolni kell (mert pl. egy szekrény alatt ki akarunk takarítani), hogy akkor azt hogyan és hová tehetjük át. Meg ugye bútorokat se könnyű költöztetni, legtöbb esetben sérülékeny felületek vannak, lakkozott parketta vagy fényes kövek.

Pontosan meg kell figyelni, hogy milyen felületek vannak. Sok helyen márványborításúak a fürdőszobák, amelyet nem mindegy, hogy mivel takarít az ember. Tudni kell, hogy egy-egy burkolat milyen tisztítószereket bír el, milyen százalékban kell higítani azokat, amennyiben mi keverjük ki. A legtöbb kollégám ki van képezve arra, hogy az ipari tisztítószereket úgy tudja használni, hogy az egy háztartásban is meg tudjon felelni. Sokszor van úgy, hogy a boltban megvásárolható tisztítószerekkel nem biztos, hogy eredményt tudunk elérni, és ezért szoktunk egy kicsit hatékonyabb anyagokat használni. De azokat csak szakszerű módszerekkel lehet alkalmazni. A háztartási tisztítószerek is alkalmasak arra, hogy kárt okozzanak, hogy ha szakszerűtlen kezekbe kerül, de az ipariak főleg.

Fontos, hogy aki takarít (nyilván nem kell vegyésznek lennie), de azért kémiából nem árt, ha egy 3-asra le tud vizsgázni. :) Valamennyire otthon kell benne lenni, ismerni a pH értékeket, a higítási arányokat, hogy milyen adalékok vagy alkotóelemek vannak benne. Tehát nagyon sok mindent ismerünk egy-egy tisztítószer alkotóelemeiből, amit sokszor nem feltétlenül kell, hogy tudjon valaki. Azt mondja, ráfúj, letöröl és kész. De teljesen másképp dolgozik az ember, ha tudatos, ha tudja, hogy mi történik ott, ahol "ráfújt". Annak hány perc a reakcióideje, mennyi idő után sérülhet meg például egy márványfelület vagy egy alumíniumburkolat, és jóval azelőtt csak a szennyeződést szedjük le, nem a felületet karcoljuk.

A lakás takarítása elég kényes terület ilyen szempontból. De viszont annál hálásabb, mert gyakorlatilag a jelen pillanatban a munkánk egy részét ajánlásból kapjuk.

Az eszközöket legtöbb esetben mi visszük, tisztítószereket, gépeket, porszívókat. Mivel nagyon jó minőségű porszívókat használunk, ezek többnyire nem találhatóak meg a háztartásokban (HEPA* vagy ULPA** szűrővel ellátottakat, illetve hengerkeféset), mivel van, amely eszköz 100 ezer Ft-nál kezdődik árban. Ezek a hegerkefés porszívók annyira jól dolgoznak, hogy már egy atkaporszívónak is megfelelnek. Már jól ki tudják szívni ezeket.

 

Nagytakarítás

Nagytakarítást negyedévente vagy félévente szoktak kérni (tavaszi, őszi, karácsonyi, újévi stb.). Ezt azért sokan meg tudják maguknak engedni. Sokszor keresnek minket pl. ünnepek alkalmával. Amikor a háziasszony inkább foglalkozna azzal, hogy összehívja a családot, barátokat, főzöcskézne, mintsem takarítana. Ilyenkor a nagytakarításra már kevés idő is jut. Nem beszélve arról, hogy így nem hullafáradtan kezdődnek a várva várt ünnepek, hanem kipihenten, de tiszta lakásban, házban.

Lakásmérettől függően egy 3-5 fős csapattal dolgozunk. Nyilván az elején szükségünk van egy kis irányításra, hogy mivel kezdjünk először vagy mit, hogyan végezzünk, de második, harmadik alkalommal már automatikusan, önállóan tudjuk csinálni. Gyakorlatilag a házigazda tud foglalkozni a sütés-főzéssel adott esetben vagy a szervezéssel, és közben mi rendberakjuk a házat. A csapatot is úgy választjuk ki, hogy mekkora az a terület, nagy ház vagy emeletes ház esetén többen, egy kis lakás esetén akár 2 fő is el tud boldogulni. Egy egész nap alatt komoly változást tudunk létrehozni.

Sokszor kapjuk azt az úgymond kritikát, hogy odamegyünk egy lakásba 2-3-an, és gyakorlatilag egy fél nap alatt rendbevágjuk azt, amit egy háziasszony egy hónapon keresztül próbál csinálni! :) Vagy ha szorgalmasabb, akkor egy hét alatt. Mi pedig odamegyünk és egy nap alatt gyakorlatilag gyökeresen kitakarítjuk a helyiségeket. A szőnyegeket kiporszívózzuk, az ablakokat lemossuk. Sőt, ugye le szoktuk szedni a függönyöket, és míg tisztítjuk az ablakokat, a mosógép is végez velük. Mire készen vagyunk az ablakokkal, már fel is tudjuk őket akasztani, és fent megszáradnak, szépen kirúgják magukat. A fürdőszobákban sokszor megjelenik a vízkő. Ezeket is gyönyörűszépre, szinte újjá tudjuk varázsolni.

Mi mindent kimozgatunk a helyéről, arrébb húzzuk a mosógépet, a szekrényeket, mindent. Sokszor áll is a háziasszony, hogy "Jajj úristen, azt a mosógépet már évek óta nem húztam el onnan!" Nyilván ügyelünk a csövekre, megfigyeljük, hogy az kimozgatható-e, szépen mögötte is rendberakjuk, csempéket lemossuk. Gyakorlatilag majdnem egy újszerű állapotot tudunk így előállítani.

Mennyi idő alatt? Valójában kb. egy nap alatt (egy 50-100 nm-es lakás esetén).

De ha nagyobb helyről van szó, pl. egy emeletes családiház esetén van, hogy visszamegyünk, 2-3 nap alatt végzünk, 4-en vagy 5-en. Ezeket is mind meg tudjuk oldani, kivitelezzük.

 

Önnél mikor lenne aktuális a legközelebbi nagytakarítás?

Árajánlatkéréshez kattintson!

 

* HEPA szűrő: olyan speciálisan szűrő, amely a nagyobb porrészecskéken kívül még egyéb, kis méretű anyagokat is képes megszűrni.
** ULPA szűrő: a HEPA szűrő egy továbbfejlesztett változata, amely képen megszűrni akár a polleneket és baktériumokat is.