Boltíves üvegtető tisztítása

A 11. kerületi Kondorosi utcában található a Nyéki Imre uszoda. Nemrégiben elkészült a felső, üveg rész felújítása. Ez egy nagyon szép, boltíves üvegtető, amely kellemes fényt ereszt be az uszoda területére.

Gyakorlatilag a teljes felső ablakrészt lecserélték. A felújítás után mi kaptuk azt a nemes feladatot, hogy az építkezésből adódó szennyeződést eltávolítsjuk.

Nem volt éppen egyszerű feladat, mivel belülről is kellett dolgozni vele, majdhogynem fejjel lefelé, és kivülről is meg kellett mászni. Szó szerint!

A munka érdekessége, hogy 400 darab ablakot kellett így kívül-belül megtisztítani. Ráadásul egyik sem állt szabályos, egyenes pozícióban, ahogy a hétköznapi ablakok szoktak, hanem mindegyiknek más volt a dőlésszöge. Sokszor a nyakunkban is csöpögött a víz, de ez már csak a szakma apró szépsége. :)

boltives uvegteto tisztitasa1

Ami még tovább nehezítette a dolgunkat, hogy pont a legnagyobb kánikula időszakát fogtuk ki! Így szó szerint szaunában éreztük magunkat. Emiatt nagyon korán, hajnalban kellett kezdenünk a munkát, ahogy felkelt a nap, mivel 8-9 órakár már szinte dolgozni sem tudtunk, annyira meleg volt bent! Sikerült egy olyan kis csapatot összeállítani, akikkel egyik nap meg tudtuk csinálni a teljes belső részít, a másik nap hajnalban pedig a külsőt. Tehát gyakorlatilag két félnapnyi munkával be tudtuk fejezni az összes üveget. A megrendelő örült is neki nagyon, mivel tisztán át tudta adni a szépen felújított tetőt.

Újabb érdekesség még, hogy az építkezés idejére fel volt állítva egy állvány. És mivel a megrendelő is sietett, hogy minél hamarabb át tudja adni, egyszerre dolgoztunk az állványlebontókkal. Tehát megcsináltunk néhány méternyi ablakot, és azon a részen már bontották is le! Úgy dolgoztunk, hogy míközben mi épp a stabil állványon álltunk, 5 méterre tőlünk már bontották! :) Így aztán időhöz is voltunk kötve. De végül sikerült rendesen végeznünk, kb. fél órával hamarabb feleztük be az egész munkát, mint ahogyan az állványosok utolértek volna bennünket. :)

Itt igazán jól megmutatkozik, hogy van egy ún. integrált takarítás, integrált munkavégzés, ahol is alkalmazkodni kell. Be kell épülni abba a munkarendbe, ami éppen folyik. Ez esetben az is volt a megrendelő egyik fejfákás, hogy nem talált embert, aki pont abban az időbe, akkor és profin el tudta volna végezni a munkát! Szerencsére ennek a feltételnek is meg tudtunk felelni. Tulajdonképpen egy két napos munka volt, amelyet egy nap alatt is véghez lehetett volna vinni, ha az időjárás körülményei nem szólnak közbe.

Ez egy nagyon jó kihívás volt, és sikerült helytállnunk! :)

boltives uvegteto tisztitasa2