Éttermi padlólap és csempe takarítása

A következő képeken egy éttermi konyha csempéjét, falát láthatjuk. Azon belül is egy munkaasztal mögötti részt.

Mint ahogyan látszik, van itt egy szennyeződéscsík a falon. Az asztal fölötti rész aránylag tiszta, nagyjából napi szinten takarítva van. Az asztal viszont nincs napi rendszerességgel elmozdítva a faltól. És ily módon takarítva sincs, és látszik, hogy a mögötte lévő csempefelület nagyon el van szennyeződve, illetve maga a padló is.

konyhai takaritas1   konyhai takaritas2

Egy étteremben, ahol több száz vagy adott esetben több ezer embernek készítenek ételt, ott elég komoly presztízsveszteség, ha ételmérgezést vagy bármilyen hasmenéses fertőzést okoz a megfelelő takarítás hiánya! Ez nem megengedhető egy étteremnek vagy egy vállalkozásnak!

Nagyon fontos az, hogy napi rendszerességgel elmozdítsuk ezeket a bútorokat a helyéről és kitakarítsunk, a kevéssé látható részeken is. Vannak olyan éttermek, ahol ezek rögzítve vannak a padlóhoz, hogy stabilan ott álljanak. Nagyon jól néz ki, nincs vele baj. Viszont a takarításra a tervező nem gondolt.

A képen látható asztal épp könnyen elmozdítható, de ebben az étteremben is volt olyan bútor, amit nem tudtunk elmozdítani, és így csak nagyon nehezen, bebújva az asztal alá sikerült minden területet elérni.

Látszik, hogy elég jó eredményt sikerült elérnünk, ami által komolyan csökkent a fertőzés veszélye is.

konyhai takaritas3   konyhai takaritas4

Gyakran előfordul, hogy a takarítót "csak" egy takarítónak veszik, holott egészségmegőrző személyről is van szó. Gondoskodik róla, hogy ne alakuljon ki vagy terjedjen fertőzés.

Sajnos a takarító presztízse, személye illetve maga a szakma sokszor le van értékelve. Pedig létfontosságú munkát végez, főként egy étteremben. Fontos, hogy ezt megértse mind az a személy, aki ezt a fajta munkát végzi, de az is, aki ezen dolgozók munkájának gyümölcsét, a tisztaságot élvezi.

Mi, takarítók arra törekszünk, hogy minél tisztább, minél szebb világban éljünk. :)

 

Püsök Ferenc
Tisztítás-technológiai szakember
Tisztítás-Technológiai Tudományok Intézete gyakorlati oktatója