Illemhelyiség takarítása

Minden épületben, minden lakásban van illemhelyiség. Most a nyilvános WC-kre fogunk kicsit kitérni, hogy azok hogyan vannak (vagy nincsenek) takarítva.

Az, hogy ehhez mennyi idő áll rendelkezésre, illetve hogy lehet ezt megvalósítani nagyobb forgalom mellett, az egy másik kérdés. Viszont minden WC-ben van zárási idő, amikor a finomabb dolgokat meg lehet csinálni.

Mire gondolok itt?

wc takaritas3   wc takaritas4

Ha megnézzük a képeken a kilincset (amelyet általában mindenki megfog, amikor bemegy egy ilyen helyiségbe), bár a teteje aránylag tiszta, az alja, ami nincs szem előtt, amihez le kell hajolni ahhoz, hogy lássuk, koszos. Viszont mindenki, amikor megfogja, az alját is ugyanúgy megfogja. És így szépen, mikor megy kifelé, miután megmosta a kezét (jó esetben, bár a kilincsből kiderül, hogy sokszor mégsem, hiszen valahogyan odakerül az a szennyeződés), továbbviszi a baktériumokat.

A másik kritikus pont a WC-kefe. Nyilvános WC-kben nagyon sokszor nem is használják a WC-kefét. Mégis a fogantyú része még így is elég komolyan el tud koszolódni, és természetesen ezért is ódzkodnak a használatától.

wc takaritas5   wc takaritas6

A takarító felelőssége, hogy úgy hagyja ott a WC-t, hogy az ember merjen hozzányúlni a tárgyakhoz, merje használni azokat! Ne az legyen, hogy gyakorlatilag körbenéz, és alig várja, hogy kimeneküljön onnan, mert az egy fertőzésveszélyes terület.

Idő vagy épp kedv hiányában a takarító se mindig végzi jól a munkáját, és erre oda kell figyelnünk.

A másik dolog, amihez jó esetben mindenki hozzá szokott nyúlni, az a WC vízleengedő gombja vagy lehúzója. Az itt egész jól tisztítva volt, viszont vannak olyan részek, sarkok (a nyíló részeknél), amit bizony nagyon ritkán szoktak takarítani.

wc takaritas1   wc takaritas2

Itt ugyanarról van szó: ezekre az apró részletekre nagyon fontos, hogy odafigyeljen a takarító, ezek sokszor el vannak hanyagolva.

Nem csak a takarító személyzet, hanem a vezetőség felelőssége is, hogy időt szánjon, időt biztosítson arra, hogy ezek beleférjenek. Hogy azt a kilincset, azt a vízleengedő gombot stb. jobban, alaposabban meg tudja csinálni a dolgozó.

Amikor egy tisztább helyiségbe megy be egy ember, egy tisztább mosdóba, akkor nagyobb eséllyel ő is tisztán fogja otthagyni. De ha azt látja, hogy koszos, akkor menekül kifele, és a WC-kefét sem fogja használni. Sőt, lehet, hogy a lábával rúgja ki az ajtót, hogy véletlenül se nyúljon hozzá valamihez.

Ez egyfajta nevelés is: ha a helyiség rendetlen, akkor az ember is úgy fogja otthagyni. Ha látja, hogy az apró részletekig menően minden tiszta, akkor ő is oda fog figyelni.

Ez nagyon fontos. Nekünk takarítóknak mindezeket úgy kell karbantartani, hogy az emberek becsüljék a tisztaságot és a rendet. :)

 

Püsök Ferenc
Tisztítás-technológiai szakember
Tisztítás-Technológiai Tudományok Intézete gyakorlati oktatója