Az elhanyagolt felületek tisztán tartása

Jelen pillanatban egy oktatóteremmel állunk szemben, ez egy cég saját oktatóhelyisége. Napi szinten rendben van tartva, szépen ki van takarítva, viszont itt is látni olyan helyeket, ahol a takarítónő nem nyúl be minden nap.

Ilyenek pl. a monitorok alatt, azok képernyője, az egerek, a billentyűzet alatti rész vagy maga a billentyűzet.

nem lathato teruletek takaritasa1   nem lathato teruletek takaritasa2

Ezek azok a területek, amelyekre igyekszünk figyelmet fordítani: nem csak a jól látható felületeket takarítjuk le, hanem az eldugottabb helyeket is, megemelni egy monitort, mögé nyúlni stb.

   nem lathato teruletek takaritasa7   nem lathato teruletek takaritasa8

Ami még nagyon jól látszik az egyik képen, az a monitor talpa. Látszik, hogy át van törölve, de a törlés során ottmaradt vízcseppek szépen megszáradnak és vízkőfoltokként jelennek meg. Ha ezek nincsenek kezelve, illetve a takarító erre nincs kiképezve, ez így egy elég csúnya, nem esztétikus felület lesz.

nem lathato teruletek takaritasa4   nem lathato teruletek takaritasa9

Ebben az esetben is próbáltuk ezt minél jobban, minél esztétikusabban megcsinálni.

Ugyanez vonatkozik az egerekre is, főleg egy olyan helyiségben, ahol óránként vagy naponta más-más diákok mennek be tanulni, ott fontos, hogy az egér és a billentyűzet, amelyet folyamatosan érintenek, mindig tiszta legyen, és ne legyen az, hogy az egéren lévő zsír és egyéb szennyeződés átadódik az egyik emberről a másikra. Mivel ez is lehet egyfajta fertőzés átviteli pont, mint más helyeken a kilincsek például. Több ember érinti, és egy fertőző (pl. náthás) időszakban könnyen átvihető a fertőzés az egyik emberről a másikra.

nem lathato teruletek takaritasa5   nem lathato teruletek takaritasa6

Ilyen esetekben a takarítónak igenis felelőssége van ebben, hogy csökkentse ennek a veszélyét.

Így mindig fontos, hogy odafigyeljünk ezekre az apróbb részletekre is, ne csak a nagyobb felületeket takarítsuk. Mert az látványos ugyan, de mint ahogy mondani szokták: a részletekben bújik meg az ördög! :)

 

Püsök Ferenc
Tisztítás-technológiai szakember
Tisztítás-Technológiai Tudományok Intézete gyakorlati oktatója