Hogyan dolgozzon együtt egy cég egyéni vállalkozókkal?

Ezek előnyei és hátrányai az alkalmazottal szemben

Az interjú Püsök Ferenccel, a Makulátlan Tiszta Terület Kft. toborzásokért is felelős szakmai vezetőjével készült. Arról beszélgettünk, hogy melyek az előnyei az egyéni vállalkozóknak az alkalmazottakkal szemben.

Hogyan merült fel a dolog, hogy egyéni vállalkozóid legyenek alkalmazottak helyett?

pusok ferenc vallalkozasVolt néhány kolléga, akik sima alkalmazásban dolgoztak nálam, és valahogy ez a hagyományos főnök-alkalmazotti viszony alakult ki. A főnök mindenért felel, mi azt csináljuk, amit mond, de inkább még azt sem, és ott lopjuk el a munka minőségét és az időt, ahol csak lehet. Sajnos, ez nem tudott működni, így el kellett küldenem olyan kollégákat, akikkel gyakorlatilag egy éven keresztül próbáltam dolgozni; ott voltam mellettük, a tudást, technológiát átadtam, de valahogy ezt a munkakedvet, munkaszeretetet és a felelősséget nem bírtam. De nem is nagyon volt szándékuk. Gyakorlatilag teher volt számomra: amíg ott voltam, csinálgatták, ahogy kicsit hátrébb vonultam vagy elmentem egy másik helyre, akkor már állt a munka szinte teljesen. Sajnos, ezeket a kollégákat mind el kellett küldenünk.

Időközben változott a történet, egyéni vállalkozók lettek. Kitanultak mellettem egy szakmát, úgy-ahogy beléjük tudtam tölteni az információt, elég sok minden rájuk ragadt. És úgy alakult, hogy egyéni vállalkozóként visszatértek hozzám. Felkerestek, hogy tudnának jönni dolgozni, le tudják számlázni a munkájukat, és nagyon szívesen csinálnák tovább.

És belementél…

Igen, belementem, próbáljuk meg. Meglepetésemre, azt vettem észre, hogy megváltozott a hozzáállásuk! Nagyobb lett a felelősség, egy-egy feladatot, amit rájuk bízok, gyakorlatilag jobb kedvvel végzik, jobban odaállnak, mondhatni teljes mellszélességgel csinálják a dolgokat. Ugyanakkor néha még mindig tanítani kell őket, de nagyobb a szándékuk, mint korábban. Jobb minőségben is dolgoznak, nem ellenszándékkal.

Gyakorlatilag történt egy adminisztrációs váltás, mert nem nálam vannak alkalmazásban, hanem saját, egyéni vállalkozásban dolgoznak, velem együtt. De nem csak papíron, hanem fejben is történt változás.

Milyen más hozzáállást tapasztaltál az alkalmazottak esetében?

Természetesen vannak kiváló alkalmazottak. Ellenben sokszor az átlagos alkalmazotti hozzáállás egészen más. Főként a takarításban, amit sokszor csak kényszerből csinálnak az emberek. Bejön, megcsinálja a munkát, fizessék ki és ezzel ő végzett is.

Milyen előnnyel járhat magának az egyénnek, ha vállalkozó lesz?

Az alkalmazottaknál, akik egyéni vállalkozóvá válnak, kicsit kinyílik a világ. És itt van a veszély elrejtve a történetben (legalábbis számunkra), mert nem biztos, hogy nálam marad. Mert ha valahol egy kicsit jobb esélyeket vagy vállalási árakat lát, akkor odamegy, de emellett könnyen tud egyszerre több helyen dolgozni. Megtapasztalja azt is, hogy ugye több főnöke lesz, és mindegyik más jellemű, más habitusú, más hozzáállású. Van, aki másképpen bánik vele, sokkal szigorúbban. Az élet sokkal jobban próbára teszi őket, de sokkal inkább önállóvá tudnak válni.

Én konkrétan folyamatosan keresem azokat a megoldásokat, amelyekkel tényleg együtt tudok dolgozni egyéni vállalkozókkal.

Egy szemléletváltás történik. Itt nem egyfajta "modern rabszolga" (idézőjelben) az, akit kell foglalkoztatni, hanem egy olyan szabad ember, aki saját akaratából jön-megy, és mondjuk úgy, hogy szereti, amit csinál és szeretetből dolgozik ott, ahol dolgozik. Ez minősíti a megrendelőt is, illetve azt a céget, aki egyéni vállalkozókat foglalkoztat. Ha sok egyéni vállalkozó gyülekezik egy cég mellett, akkor az a cég valamit jól csinál.

Én ebben látom a jövőt.

Püsök Ferenc
Tisztítás-technológiai szakember
Tisztítás-Technológiai Tudományok Intézete gyakorlati oktatója

Szóljon hozzá!

Hozzászólás beküldése vendégként

0

Hozzászólások (1)

  • Vendég - Kelemen Éva Mária

    Az Ön nyilatkozatában ott van a válasz "Mert ha valahol egy kicsit jobb esélyeket vagy vállalási árakat lát,....STB."-ez az idézet folytatva. Okot kell keresni: Közférában még mindig a pénztelenségen kivül a szakma el nem ismerése /Gondnok szlogen: atakaritást bárki eltudja végezni/,hatékonyság hiánya a vállalkozói szférában:még mindig az emberi erőre támaszkodik/gépesités, megfelelő vegyszerek használata/ pedig a legtöbb kiadás a munkabér. Még lehetne folytatni. A fentieket tapasztalatból irom.Tisztelettel Kelemen Éva