Egyéni vállalkozó vs. alkalmazotti státusz

Az elmúlt években egyre inkább előtérbe kerül a vállalkozói státusz, és számos helyen átveszi az ősrégi alkalmazotti modell helyét, amely sokak számára a biztonságot és a stabilitást jelentette, de vajon tényleg az?

pusok ferenc vallalkozo vs alkalmazott

Melyek az alapvető félreértések? Mit tapasztalsz?

Először is sok ember fejében a vállalkozás egyenlő egy társas vállalkozással, egy kft-vel. Nos, ez nem teljesen így van, ma már nagyon kedvező adózási forma létezik egyszerű magánemberek számára. Ez pedig a KATA-s egyéni vállalkozó. Nem kell rögtön egy kft-ben gondolkodni!

A másik alapvető félreértés a biztonság kérdése. Én mostanában sok kollégával beszélgettem, és felajánlottam nekik ezt a rendszert. Volt, aki azt mondta, hogy igen, viszont a nagy többség számára ez rögtön a bizonytalanságot, a veszélyt jelenti, és hogy felelősséggel fog tartozni a munkáért. Eddig a felelősséget áthárította az adott főnökére, vezetőjére és annyit mondott, hogy "hát, ezt mondták nekem, hát ezt kell csinálni". Ha hiba történt, akkor is ezt lehetett mondani.

Valóban több felelősséggel jár egyéni vállalkozónak lenni?

A munkánkért mindig felelősséget kell vállalni! Alkalmazottként is. Lehet, ideig-óráig elviszi helyettünk a „balhét” a főnökünk, a szakmai vezető, vagy épp a tulajdonos, de hosszú távon ez ugyanúgy nem működőképes, és végül elbocsátással fog járni. Ha vállalkozóként jól dolgozunk, több munkánk lesz, továbbajánlanak, később komolyabb feladatokat is el tudunk látni, aminek jobban megkérhetjük az árát.

Az a nagy félreértés ebben, hogy nem a konkrét munkavégzésért kapunk pénzt, hanem az eredményes végeredményért. Tehát azért, hogy én valamit úgy hozok létre (legyen az egy tárgy, amit legyártok, vagy egy szolgáltatatás, amit elvégzek), hogy az jó minőségű legyen, elégedettséget váltson ki a megrendelőből. Ha ez sikerül nekem, akkor minden rizikó eltűnt. Nincs mitől félnem ezentúl.

A vállalkozói státusz felelősséggel jár minden egyén részéről, így van, aki azt mondja, hogy ezt nem tudja csinálni, nem bírja el. Van, aki külön kijelentette, hogy ha egyéni vállalkozónak kell lenni, akkor inkább elmegy alacsonyabb bérért alkalmazásba, de ő ilyen feltételekkel nem akar dolgozni. Holott az egyéni vállalkozó sokszor dupláját vagy többszörösét keresni meg a minimálbérnek, ami itt, ebben a szakmában eléggé általános fizetés, sajnos.

Van, aki azt mondja, hogy teljes idegen számára ez a terület, és nem mer belevágni. Melyek az előnyei és melyek a buktatói?

Bátorságra van szükség, anélkül nincs előremenetel. A bátorság alapja pedig a tudás: amiről nincs információnk, attól félünk. De csak addig félünk, amíg meg nem tudtunk róla minden szükséges információt. Utána kell járni, olvasni kell róla.

Nálunk vannak takarító kollégák, akik csak mellékállásban dolgoznak, mivel van főállásuk. Nekik végképp semmitől sem kell tartaniuk, ki tudják magukat próbálni, nem veszíthetnek semmit. Létezik főállás mellett végezhető KATA-s egyéni vállalkozás, amelynek még kedvezőbb az adózása.

Félelem még az anyagi felelősség, az esetleges anyagi károk. Erre kiváló megoldás létezik. Minden egyéni vállalkozónak kötelező felelősségbiztosítást kötni, ami nem egy nagy összeg, havonta olyan 3-4 ezer Ft. De mivel sokkal többet tud keresni, mint alkalmazásban, ez elenyésző. Így be van biztosítva: ha bármi történik vele, aránylag nagy összegnél is (több milliós károk esetén) a biztosító ott van mögötte, és tudja ezeket rendezni. Anyagi kára nem lesz, nem megy csődbe, nem marad ezért fedél nélkül, nem fog éhen halni.

Más rizikója ennek a vállalkozós dolognak igazából nincs, én csak előnyöket látok benne. Az előrelépéshez, a kényelmesebb élet megteremtéséhez… Ráadásul kicsit jobban irányítja az ember ezzel a saját életét, és nem valaki fentről utasítgatja. Emellett egy cég is másként tekint az alvállalkozóira, mint az alkalmazottaira. Az alvállalkozók inkább egyenrangú felek, nem pedig beosztottak. A másik fele pedig, hogy a fővállalkozónak most már úgy kell gondolkodnia, hogyan tud egyéni vállalkozókkal együtt dolgozni, hogyan tud olyan feltételeket biztosítani, hogy ezek vonzóbb ajánlatok legyenek. Az a cég, aki mellett sok vállalkozó csoportosul, valamit jól csinál.

pusok ferenc vallalkozo vs alkalmazott2

Hogyan lehet fejlődni, előrelépni egyéni vállalkozóként?

Folyamatosan tanulni kell, gyarapítani az információkat. Hogyan? Mindig olyan munkát kell bevállalni, ami egy picivel felülmutat rajtam. „Teher alatt nő a pálma” – szokták mondani. Ha edzőterembe megyünk, akkor is folyamatosan növelni kell a súlyokat, úgy fejlődik az izom. Ugyanez van a vállalkozásban is: úgy tudom a tudásomat növelni egy szakmában, ha mindig egy picivel nagyobb szakmai tudást igénylő feladatot vállalok el.

Meg kell tanulni nagyobban gondolkodni, és hatékonyabbá tenni a munkavégzést. Szoktam mondani, hogy a munkába nem belehalni kell, hanem ügyesen elvégezni. Minden egyes feladatra van olyan megoldás, ami egy kicsit hatékonyabb, és itt jön képbe a kreativitás. Ugyanazt vagy még jobb eredményt érek el hatékonyabban, mint az előző technikával, tudásommal. De ez csak akkor jöhet létre, ha a napi rutinból kilépek. Ha nem lépek ki és mindennap ugyanazt a helyiséget mosom fel, ugyanazt az asztalt törlöm le, abból nem tanulok semmit. És ez a folyamatos fejlesztés és ez az, amitől sokan félnek. Hú, ismeretlen dolog!

Mit tanácsolsz azoknak, akik hezitálnak?

Ha kicsit távolabb megyünk, a népmeséink mire tanítanak? :) Azt mondják: járt utat járatlanért el ne hagyj! De ugyanakkor el kell hagyni a járt utat! Modern világban élünk, új eszközeink vannak. A mai idősebb korosztály ezt a "tapogatós telefont" nem nagyon tudja kezelni, míg a mai gyerekek úgy nőnek fel, hogy már okostelefonon játszanak 1-2 évesen és az a megszokott. Ez egy fejlődés. A középkorosztály bele van kényszerítve abba, hogy még a múlt technológiáit használja, de már meg kell tanulnia a jövő illetve a ma technológiáit is. És ez a középkorosztály hatékonyan tud dolgozni, ha ezeket elfogadja és tudja használni. Ha nem, akkor jogos lesz a félelem, hogy lemarad, munka nélkül marad és nincs előrelépés.

Aki már akár csak elgondolkodott azon, hogy egyéni vállalkozó lesz, az ezzel a gondolattal már kezd megbarátkozni. És ez előrébb viszi sokkal jobban a munkáját. A kollégák, akik most már egyéni vállalkozók, többszörösét keresik az előzőnek. Dolgoznak nálam is és máshol is. Megtöbbszörözték a bevételüket.

Megéri kilépni a komfortzónánkból és megbirkózni a felelősségtudattal, mert cserébe egy jobb életet tudunk magunknak felépíteni!

 

Püsök Ferenc
Tisztítás-technológiai szakember
Tisztítás-Technológiai Tudományok Intézete gyakorlati oktatója