A tisztaság szintjei

A takarítás és a tisztaság különböző szintjei

Beszéltünk nemrég arról, hogy a takarítást különböző szinteken lehet megcsinálni, illetve különböző módszerekkel, ami nálatok egy-egy csomagban van benne.

Igen, tisztasági szintek.

tisztasag szintjei

Hogy is van ez?

Kicsit úgy kell elképzelni, mint mondjuk az autóipart. Találsz olcsóbb autókat, drágább autókat, és annál is drágábbat, és még azokat is lehet tuningolni a csillagos égig. Kicsit a takarítás is hasonló.

A takarításban ez a napi takarításoknál kezdődik, ami aránylag kevés feladatot tartalmaz. Nyilván naponta nem gyűlik össze olyan sok szennyeződés, de ezek aránylag olcsóbbak mondjuk egy nagytakarításhoz vagy a különböző speciális takarításokhoz hasonlítva.

Tehát vannak a napi szintek, az átmeneti szintek, a nagytakarítások. Egy építkezésen történő takarítás megint más, vagy ahol már egy nagyon lelakott házról van szó, ahol meg lehet próbálni visszahozni a – mondjuk úgy – újszerű állapotot. A burkolatkopásokat, sérüléseket persze nem lehet, de tisztasági szempontból, ami szennyeződést el lehet távolítani, az megvalósítható.

Ezek a szintek, mindegyik, más-más beavatkozást igényel, illetve vannak olyan takarítások, ahol felület-felújítást vagy felületjavítást tudunk elérni. Ilyenek a különböző burkolatcsiszolások (a természetes köveknek a csiszolása) vagy ahol ellátjuk különböző impregnáló vagy védőrétegekkel a burkolatot, amivel javítjuk azt. Akár az újszerű állapotát is fel tudjuk kicsit még javítani.

Ezek különböző szintek, és természetesen ezeknek mindegyiknek megvan az ára is. A legegyszerűbb dolgok a felsöpör, felporszívóz, letörölget… ezek nagyjából a legegyszerűbb feladatok, amelyek általában négyzetméterre lebontva is a legolcsóbbak. Ahogy megyünk feljebb ezeken a tisztasági szinteken, úgy növekszik a négyzetméterre lebontott takarítási ár is, és egyre jobb minőségű szolgáltatást tud nyújtani az ember. Ugye nagyobb keret is van rá, komolyabb eszközöket, komolyabb tisztítószereket tudunk használni, és így egy magasabb minőségű szolgáltatást lehet megvalósítani.

tisztasag szintjei2

Tehát akkor itt nem csak azt jelenti, hogy többször mentek át egy felületen, hanem más vegyszereket, illetve adott esetben eszközöket használtok?

Mind a két eset megvalósulhat. Amikor megállapításra került, hogy milyen tisztasági szintet kell elérni, és vastagon van a szennyeződés a felületen, akkor valószínűleg nem elég csak egyszer áttörölni, hanem többször kell átmenni rajta. A tisztítószereknek is van egy szennyfelvevő képessége. Tehát x grammnyi szennyeződést képes felvenni. Hogyha nem értük el azt, amit szerettünk volna látni, akkor ezt a tisztítószerrel feloldott szennyeződést eltávolítjuk, leszedjük a felületről, és viszünk ki még egy tiszta adagot, és így tovább, rétegről rétegre.

Van, amikor egy-egy munkafolyamatot meg kell ismételni négyszer, ötször, tízszer, amíg el nem érjük azt a kívánt állapotot, amit szeretnénk látni.

A napi takarításoknál az a helyzet (ezeknél annyira alacsony a négyzetméterre jutó összeg), hogy egyszer feltöröl az ember, és ami feljön, az feljön, a többi pedig marad ott. Aztán a következő alkalommal az ember megint megpróbál leszedni valamennyit. Hogyha szakszerűen van végezve a napi takarítás, akkor napok lefolyása alatt (pár nap, pár hét alatt) képesek vagyunk szennyeződésrétegeket leszedni, és egy aránylag koszosabb helyiségből az idő múlásával egyre tisztább lesz.

Nyilván ha elérünk egy adott tisztasági szintet, onnan nem lehet tovább vinni, de hogyha ezt valaki jól csinálja, jól használja az eszközeit (a kétvödrös rendszert, a mikroszálas mopokat stb.), akkor a szennyeződést eltávolítja, és nem szétkeni a felületen.

És ez egy nagyon fontos szempont, mert a takarítók nagy része sajnos azt csinálja, hogy szépen elkeni a szennyeződést a felületen, és ezáltal mindig lerakódik egy vékony réteg, így egyszer csak szürkébb és szürkébb lesz a felület. Hogyha valaki tényleg szakszerűen takarít, és tiszta eszközökkel dolgozik, megfelelő hígítási arányt használ, megfelelő időben öblíti, tisztítja a mopokat, cseréli a vizet, akkor el lehet érni egy tisztább felületet, és azt fent lehet tartani folyamatos munkával. Ehhez viszont kell a megfelelő személyzet és a megfelelő hozzáállás.

A képzettség is gondolom.

Igen, a képzettség is. A képzettség az egy nagyon fontos dolog, de ha nincsen meg az a belső elhivatottság, akkor a képzés igazából nem ér semmit. Mert hiába rendelkezik a tudással, ha nincs mögötte az etika. Akkor nem is alkalmazza. Sokszor ez a fontosabb. Ugye a kiválasztásnál is, amikor takarítókat keresünk, ez az elsőbb szempont: hogy az illetőn látszódjon az, hogy amit csinál, azt becsületesen csinálja. És onnantól érdemes őt képezni tovább. Mert hiába veszek én fel az utcáról bárkit, ha ő eleve azzal a gondolattal jön be dolgozni, hogy ő majd ott ellesz pár órát, aztán felveszi a fizetést… Belőle soha nem lesz jó takarító, kivéve, ha nem találkozik sok-sok bukással, és egyszer csak fordul valami benne.

De alapvetően amire ki akartunk térni, az a tisztasági szintek. Tehát vannak ilyenek a takarításban, és mindegyik attól függ, mennyi időt töltünk el egy területen, hányszor megyünk át egy felületen, milyen tisztítószereket, milyen eszközöket használunk. Ezek az aránylag olcsóbb négyzetméter ártól a nagyon drága és az annál is drágább négyzetméter árakig tudnak elmenni. Ezek mindegyike egy-egy tisztasági szintet eredményez.

tisztasag szintjei3

Amit ti gondolom nagyon szívesen vállaltok és kiviteleztek.

Így van, az eszközünk, a tudásunk mindegyikhez megvan. Mindig a kérdés az, hogy mi az, amit a megrendelő igényel, és mi az, amit meg tud fizetni. Hogyha úgy véli, és ő egy kiemelten igényes megrendelő, akkor tudjuk szolgáltatni számára a legjobbat, a Rolls-Royce kategóriát, de az Rolls-Royce kategóriába kerül. Jelen pillanatban is vannak olyan területeink, ahol természetesen csak a napi takarítási feladatokat látjuk el. Van más is. Én magamat folyamatosan kihívás elé állítom, mindig keresem azokat a területeket, ahol tényleg latba vethetem minden tudásomat, tapasztalatomat, így folyamatosan bővül a tudástár. És rendszerint meg tudjuk oldani a feladatokat, még azt is, ami más helyeken nehézkesen megy. Folyamatosan zajlik a belső fejlesztés.

Püsök Ferenc
Tisztítás-technológiai szakember
Tisztítás-Technológiai Tudományok Intézete gyakorlati oktatója