Kánikula és takarítás

Az idén kaptunk jócskán a kánikulából. Mennyiben változtat ez a munkában, a munkafolyamatokban?

ablaktisztitas es kanikula

Igen, kánikula és takarítás. Vannak előnyök és hátrányok is. A hátrány ugye az, hogy az embernek több vizet kell fogyasztania, mert nem mindegy, hogy kiszárad-e munka közben vagy sem. :) Tehát munkavédelmi szempontból ez egy igen fontos dolog. Bár azt szokták mondani, hogy a takarítóknak ilyenkor a legjobb, mert mindig legalább egy vödör víz van mellettük. Számukra ez könnyebbség, mint mondjuk más szakmákban. Viszont ugyanakkor ez az időszak nagyon kedvez a szőnyegtisztítási munkálatok kivitelezésének, mert nagyon jól szárad ilyenkor a szőnyeg. Ha jól el van végezve a munkafolyamat, és meg van tisztítva a szőnyeg, nagyon fontos, hogy az minél gyorsabban megszáradjon. Ugyanis hogyha nagyjából 2 nap alatt nem szárad meg, akkor elkezd bebüdösödni és berohadni, és ilyenkor ez a 30 fok feletti hőmérséklet kifejezetten jót tesz nekünk. Aki esetleg olyanban gondolkodik, hogy most akar szőnyeget tisztítani, akkor mindenképpen keresse meg a megfelelő embert, és ezt az időszakot használja ki arra, hogy meg tudja oldani.

De egyébként alapvetően a lakások és a nagytakarításoknak is nagyon jó ez, mert ki lehet nyitni az ablakot, jól lehet szellőztetni, és könnyebb ilyen szempontból a takarítás. Amivel még esetleg nehézség lehet az erős napsütés miatt, az az ablaktisztítás. Eleve kevesen szeretik az ablakot pucolni, mert egy igen kényes és érzékeny felület és minden hiba meglátszik azonnal. Főleg hogyha telibe süti a nap, mert akkor az üveg képes oly mértékben felmelegedni (ahogy kivisszük rá a tisztítószeres oldatot), hogy az szinte azonnal rászárad. Tehát különböző trükkökhöz kell folyamodni ahhoz, hogy szépen meg tudjuk csinálni, akár napsütésben is.

Adok is egy pár tippet azoknak, akik napsütésben mégis ablakot akarnak pucolni. Mert egyébként az ablaktisztítás az egy nagyon szép feladat! :)

1) Először is az egyik legegyszerűbb megoldás az, hogy megvárjuk, míg a nap átmegy a másik oldalra, és árnyékban csináljuk meg az ablakot. Vagy kora reggeli torna helyett nagyon jól jön egy ablakpucolás, amikor a nap még nem olyan erős.

2) Ha mégsem tudjuk elkerülni, mert adott esetben szorít az idő, és nem tudjuk megvárni, hogy időjárás vagy a napszak kedvezzen számunkra a munkafolyamatokban, akkor nagyobb mennyiségű vízzel le kell hűteni az üveget. Tehát bő vízzel kezdjük el áztatni, és akkor az üveg lehűl olyan hőmérsékletre, ahol könnyebb letakarítani. Ez is egy nagyon jó megoldás. Persze ezt inkább a külső üvegfelületeken lehet végrehajtani, mert ott nem olyan nagy probléma, ha az ember több vízzel dolgozik, de hogyha ez belső üvegfelület, és tegyük fel még szőnyeg is van a padlón, akkor ez nem egy javasolt történet. Akkor lehet, vissza kell térni az egyes javaslathoz, és megvárni, amíg árnyékban van, vagy a hajnali időpontban dolgozni.

3) Amit még lehet csinálni, az már inkább a professzionális takarítás műfaja, hogy a kétkezes, kereteses módszert alkalmazzuk, amikor a vizező és a lehúzó egyszerre való használatát hajtjuk végre két kézzel. Az egyik kezünkben a vizező, a másikban a lehúzó, és olyan gyorsan megy a két eszköz egymás után, hogy igazából nincsen ideje rászáradnia az ablaküvegre a tisztítószeres oldalunknak meg ugye a feloldott szennyeződésnek. Ez elég komoly gyakorlatot igényel, és ilyenkor is előfordulhat, hogy meg kell csinálni kétszer, háromszor is az üveget. Ahogy átmegyünk rajta, hűl az üveg, és fog javulni a munkánk eredménye.

Tehát nagyjából ezeket tudom javasolni ilyen jó, napsütötte napokon az ablakpucoláshoz.

Tehát akkor folyadékbevitel a szervezetnek és néha az ablaknak is kell egy kevés, hogy lehűljön. :) Hűtsük le magunkat is meg a felületeket is, és akkor szépen tudunk haladni. Ha pedig valamit szárítani kell, ez egy ideális időszak erre.

Püsök Ferenc
Tisztítás-technológiai szakember
Tisztítás-Technológiai Tudományok Intézete gyakorlati oktatója