8 méter magas világító ablakok tisztítása

A képen egy csarnok mennyezetén lévő világító ablakok látszanak, amely egy ilyen másfélszer-másfél méteres „udvaron” megy felfele, és a végén pedig egy felnyitható plexi tetőben végződik.

Ez a csarnok valamikor kiégett, a falakat már újravakolták, újrafestették, amit kellett felújítottak. De maradtak olyan fém elemek, lemezek, az ablak keretei, amit ugye nem cseréltek, hanem letakarítottuk, és így kapták meg a leégés előtti tisztasági állapotukat.

vilagito ablak tisztitasa

Jól látszik, hogy ezeket a nagyon kormos fémlemezeket úgy tudtuk letakarítani, hogy gyakorlatilag már tiszta állapotban vannak, és használhatók. Nem zavaró tényező az, hogy annak idején megégett.

Ez egy hatalmas raktárépület, több ezer négyzetméteres. A folyosó fölött mennek ezek a világító ablakok, amelyek pont a tetőre nyílnak. Ezeken keresztül távozott a füst valamikor. Automatán nyíló ablakok, tűz esetén nyílnak. Viszont a füst belepett mindent és kicsit meg is rongálódott, de annyira nem sérült semmi, hogy tisztítással ne tudjuk megoldani.

Ami még érdekes volt, hogy a falakat már elkezdték lefesteni, és vigyáznunk kellett, hogy a szennyeződés, amit leoldunk, a koszos víz, ne folyjon rá a már tiszta, festett falra. Tehát itt a szervezés fordítottan működött, de ennek ellenére tudtuk kezelni a helyzetet. Ezt a kb. 8 méter hosszú falszakaszt egy az egyben letakartuk fóliával, és így meg tudtuk védeni az építőipari szakmunkások munkáját, hogy ne kelljen újrafesteni az egész falat és ezt a világító kürtőt. Meg tudtuk oldani úgy, hogy nem okoztunk kárt vagy szennyeződést más helyen, csak az adott területet tisztítottuk meg használható tisztaságú állapotra, a nagyon kormos, koszos ablakkereteket.

vilagito ablak tisztitasa 2 vilagito ablak tisztitasa 3

Ez a tűzeset már egy éve történt. Gyakorlatilag egy évig ott állt ez a terület, és nem kezdtek vele semmit, az egész épülettel. Emiatt még nehezebb volt eltávolítani a szennyeződést, mert 1 évig „várakozott”. És még a tél is ráfagyasztotta a koszt. Volt vele dolog! Nem is véletlen, hogy minket hívtak ki. Van ott egy takarítócsapat, aki a helyszínen takarítja az épületet, de mivel itt magas létrára is fel kellett mászni (tehát megvolt a veszélyességi foka is a munkának), nem volt olyan ember, aki ezt tudta volna vállalni. Ezért minket hívtak ki, hogy megcsináljuk ezeket az ablakokat, amelyet sikeresen tudtunk is teljesíteni.

Mivel magasan dolgozunk, úgynevezett kikötési pontokat kellett létrehozni, és a létrán is magasra kellett mászni (8 méter magasra). A helyszínen nem is volt akkora létra, tehát meg sem tudták oldani, nekünk kellett odavinni minden felszerelést, hogy tudjunk dolgozni. Be kellett cipelni a létrát, feltolni a keskeny világítókürtőn, így tudtunk csak szépen megcsinálni. Egy részét el tudtuk érni a tetőről is, de a legtöbb részét csak létráról.

De az eredmény, azt hiszem, magáért beszél. :)

vilagito ablak tisztitasa 5 vilagito ablak tisztitasa 1

Önnél is van olyan magas ablak vagy egyedi hely, amely tisztításra vár, és már régóta halogatja?

Kérjen árajánlatot!

 Püsök Ferenc
Tisztítás-technológiai szakember
Tisztítás-Technológiai Tudományok Intézete gyakorlati oktatója