Hatékonyabbá tett munkafolyamatok

Most, miután sikerült az utánfutóba betenni ezt a szép nagy takarítógépet, megyünk vissza a bázisra, ugyanis sikeresen végeztünk a mai nappal.

Négy garázs takarítása zsinórban különböző helyszíneken; és ennek az volt a szépsége, hogy a kollégák mentek előre, leportalanítottak, lepókhálóztak, a csöveket letisztították, felsöpörtek seprőgéppel, és addigra én lepakoltam a gépet az utánfutóról. Mire beértem a garázsba, a terep elő volt készítve, csak súrolni kellett. Ebben a folyamatban gyakorlatilag négy garázst egyhuzamban csináltunk meg a mai nap folyamán. Most már itt van este fél 8, és irány vissza a bázisra.

hatekony gepesitett munkafolyamatok

Most még vár minket egy kipakolás, de mondhatni azt, hogy sikeresen zártuk a mai napot. Négy helyszínt egy nap alatt még soha nem csináltunk meg. Ez a nap rekordnak számít.

Egy olyan 6-7 ezer négyzetmétert csináltunk meg a mai napon, különböző helyszíneken. Négyzetméterben csináltunk már sokkal többet, de azt egy helyszínen. Az, hogy felpakolás, lepakolás, felpakolás, lepakolás… ez eddig nem volt jellemző. Ezt sikerült most megvalósítani.

Pont a jövő héten lesz még egy ilyen. Akkor 2 helyszín. Két hét múlva 4, azt követő héten megint 2 garázs, amelyet eddig mindig külön-külön napon csináltunk. Igaz, ott egy házhoz tartozik a garázs, de külön-külön bejárattal, egy 5 ezer négyzetméteres.

Gyakorlatilag felgyorsítottuk a munkafolyamatokat azáltal, hogy gépesítettük a rendszert, átterveztük, és mindenki tudja már, hogy mikor, mit kell csinálni. Ahogy megérkezik az autó, már mindenki előkapja azt a szerszámot, eszközt, azt a „fegyvert”, amire épp szüksége van, és már megy is, és csinálja. Annyira hatékonyak vagyunk, hogy így most már be tudtam vállalni olyan feladatot, amit előtte elképzelni sem tudtam volna. Tehát két évvel ezelőtt egy olyan garázst, amit ma csináltam négy darabot, legfeljebb egyet, ha meg tudtunk volna csinálni egy nap alatt.

Ez ennek az új takarítógépnek köszönhető, és ez ilyen mértékben tudja felgyorsítani a folyamatot.

Szervezésben is fejlődtünk, mindenkinek pontosan meg kell mondani, hogy mikor, mit csinál, és miután ezt mindenki megtanulta, már csak egy apró fejbiccentéssel vagy egy kacsintással minden működik. De ennek elég hosszú az útja, mire az ember eljut idáig, hogy ez így zsinórban tudjon menni.

Ugye mondani szokták, hogy én nem követek el kétszer egy hibát, de ez az a műfaj, ahol többször követünk el egy hibát, nyolcszor-tízszer is, mire megtanuljuk. És ezt az utat mi is keservesen megszenvedjük időnként. De ennek az eredménye az, hogy előbb-utóbb egy jól működő rendszer áll fel. És ez mára felállt.

Püsök Ferenc
Tisztítás-technológiai szakember
Tisztítás-Technológiai Tudományok Intézete gyakorlati oktatója

Kérjen árajánlatot!