Koronavírus a takarító szemével

Ami azt illeti kicsit hisztérikus a történet, már néha nem is tudjuk, hogy komolyan vegyük vagy csak viccnek az egészet.

fertotlenites takaritas

A hivatalos szervek mindenesetre nagyon komolyan veszik ezt a fertőzésterjedést, amiről nagyon kevés bizonyíték van a szemünk elé tárva. És több az olyan kommunikáció, amit valójában a hétköznapi ember nem tud hova tenni, és leginkább csak megijed tőle. De ugyanakkor több helyen híresztelik, hogy ez egy olyan kórokozó, ami könnyen és gyorsan elpusztul, és valószínűleg még az egyszerű influenzavírusnál is gyengébb vírusról beszélünk. Viszont azt mondják, hogy aki elkapta, az nehezebben gyógyul ki belőle, de ugyanakkor már meggyógyultak, és Magyarországon gyakorlatilag egy halálos esetről beszélhetünk (egy idős férfiről van szó), ami nem feltétlenül ad okot arra, hogy ezt a hatalmas pánikot alátámassza, ami jelen pillanatban van.

Takarítóként nagyon sokszor járunk szennyezett helyeken, amiket rendbe kell tennünk, és eddig is a megfelelő védőfelszereléseket használtuk: kesztyűt, ha indokolta, akkor maszkot, egyebet, és általában fertőtlenítő tisztítószerekkel dolgozunk, az már bőségesen elegendő ahhoz, hogy ezt a vírust, amit ugye koronavírusnak neveztek el, megfékezze.

Ha az átlagos hétköznapi ember, tegyük fel, már néhányszor kezet mos naponta, akkor már az is valószínűleg bőven elegendő a fertőzés megelőzéséhez. Nyilván, amit mondanak a tévében is, hogy keveset nyúlkáljunk a szánkhoz, orrunkhoz, szemünkhöz, ezt nyilván be kell tartani. De nem csak most, hanem nagy általánosságban is, amikor egyéb vírusok vannak (pl. influenza). Szerintem ennél sokkal többet nem kell tenni. Tulajdonképpen ez tényleg az elefánt és a bolha esete, hogy bolhából csinálunk elefántot. Nagyon-nagyon túl van hajszolva. Vannak olyan elméletek, amelyek haszonszerzési okokat látnak az egész mögött. De hogyha józan paraszti ésszel átgondoljuk, akkor szokták járványnak minősíteni, hogyha a lakosságnak kb. 10 százaléka betegszik meg. Magyarország esetében ez egymillió ember. Jelen pillanatban néhány tíz emberről beszélünk, aki elkapta ezt a vírust, tehát ez messze-messze van mindenféle járványtól, de nem csak itthon, hanem a világon is túl van ez egy kicsit „highpolva”.

Ennek ellenére meg kell tenni minden óvintézkedést. Nem mondom azt, hogy felelőtlenül kell bánni vele, de nem hiszem, hogy ez olyan következményekkel kell járnia, hogy az ember már rögtön felvásárolja az egész áruházat, és bespájzol több évre elegendő élelmiszert. Valószínűleg rajtuk fog rohadni azokon, akik ezt teszik. Viszont a boltoknak nagyon jó üzleti forgalmat jelent. Több más iparág is hasznot húz, illetve hasznot fog húzni ebből.

Ugyanakkor lesznek/vannak olyanok, akik megsínylik. Nem mennek be dolgozni, nincsen meg a termelés stb. Én is látom azt, hogy ha ezt így folytatjuk, az gazdasági válsághoz vezethet el. És ami ugye egy országnak válság, az az egyénnek is válság lesz előbb-utóbb.

Úgyhogy nem hinném, hogy ezt annyira nagyon túl kell tolni. Csinálni kell a hétköznapi dolgokat, elmenni munkába, elmenni ugyanúgy vásárolni stb. Lehet, hogy egy kicsit jobban kell vigyázni, egy táskában elfér egy kézfertőtlenítő, és időnként lehet egy kézfertőtlenítést csinálni, amikor az ember egy tömeges helyre megy, ahol többen fogtak egy kilincset, egy kapaszkodót, akármit. Viszont a fertőtlenítők túlzott használata is el tud oda vezetni, hogy a bőrnek a természetes élőflóráját tönkretesszük, ezáltal a bőrünk „immunrendszere” gyengül, és utána megint jobban ki vagyunk téve egyéb, más fertőzéseknek. Tehát meg kell találni egy olyan arany középutat, ahol meg tudjuk védeni magunkat ettől a vírustól és akármilyen más vírustól is, amik akár erősebbek (erősebb vírusokkal is találkozhatunk nap mint nap), de ne toljuk ezt túl sokkal a lehetséges határokon, mert kárt okozunk saját magunknak és a gazdaságnak. És az sehová sem vezet, csak lefelé a lejtőn.

Tehát csak az ésszerűség határán belül!

Vigyázni kell, de nem szabad ezt túltolni. Ha az ember olyan környezetben jár, hogy tegyük fel, több ember van, akkor talán indokolt lehet egy szájmaszk is, de nem hinném, hogy ennek olyan nagy jelentősége lenne. Ugyanis több helyen is hangozatják és leírták, hogy maga a vírus nanométerekben mért nagysága miatt nem tud sokáig lebegni a levegőben, hanem ha valaki tüsszent és kitüsszenti, akkor ez kb. 3 méteren belül földet ér. És onnan már nem tud visszaemelkedni. És a földre meg a különböző területekre rákerülve pár órán belül nagy valószínűséggel elpusztul. Ellenben viszont egy influenzavírussal, amivel már többen találkoztunk, az sokkal hosszabb időn keresztül életben van, illetve a kisebb mérete miatt tovább lebeg a levegőben is. Ezért hamarabb terjed egy influenza, mint egy koronavírus. Bár azt mondják, a koronavírus picit hatékonyabb, ha az ember már elkapta, és ha az embernek gyenge az immunrendszere, akkor könnyebben súlyosabb problémája is lehet. De hogyha minimális óvintézkedéseket megteszünk (van nálunk egy kézfertőtlenítő és ezt naponta párszor használjuk, persze nem annyiszor, hogy naponta egy tubust elhasználjunk).

Emellett a jóltápláltság, a vitamin bevitele mindenképp sokkal fontosabbak és hatékonyabbak, hogy ezt meg tudjuk előzni.

Dolgozunk már kórházban, illetve fertőzéses helyeken , így koronavírusnak kitett helyszínen is tudunk segíteni. Ennek nincs semmilyen akadálya, sem eszközbeli, sem pedig szakértelembeli.

Most egy kicsit a fertőtlenítőszerek kerültek előtérbe, és sok helyen elfogyott, a nagykereskedésekből is, de folyamatos az utánpótlás. Nálunk a raktárban azért található egy-két liter, talán több is. J Úgyhogy természetesen ez nem akadály és megoldható az utánpótlása.

A kórházakban eddig is létfontosságú volt az, hogy tiszta és fertőtlenített körülmények között tudjanak a betegek gyógyulni, illetve a dolgozók dolgozni. Annál sokkal-sokkal nagyobb óvintézkedéseket nem feltétlenül szükséges tennünk, de ugye most már karanténba zártak több kórházat emiatt, látogatási tilalmat vezetnek be folyamatosan. A hivatalos szervek megteszik azokat a lépéseket, amelyek szükségesek. A saját életünkben pedig elég, ha egy picit jobban vigyázunk, mint amit a hétköznapokban amúgy csináltunk volna. De szerintem ugyanúgy, ahogyan minden ember kezet mos naponta többször, egy WC-zés után, de tegyük fel egy metrózás után is érdemes kezet mosni, vagy legalább valamilyen fertőtlenítőt a zsebünkbe tenni. De nem hinném, hogy ez annyira nagy problémát jelentő dolog lenne, hogy le kéne állítani az egész világ működését, és mindenkit karanténba zárni. Nem ez a megoldás, hanem az, hogy felvesszük a harcot vele, és éljük az életünket ugyanúgy tovább.

Püsök Ferenc
Tisztítás-technológiai szakember
Tisztítás-Technológiai Tudományok Intézete gyakorlati oktatója

Keressen minket bizalommal, megfelelő szaktudással és felszereléssel rendelkezünk!

Legyen szó magánlakás, munkahely, iroda vagy egyéb helyek fertőtlenítéséről.

Árajánlatkéréshez kattintson!