Ezt most elszúrtuk

Tudjuk, hogy csak az nem hibázik, aki nem dolgozik, de ezt most elszúrtuk.

Az történt ugyanis, hogy megrendelést kaptunk egy gyár étkezőjének a takarítására. Egy nagyon szép, fehér kő burkolatról van szó. A hely funkciójából adódóan nagyon forgalmas, sokan járnak oda. Két műszakban dolgoznak az emberek, gyakorlatilag naponta több száz ember látogatja az étkezőt. És akármilyen jó is ott a takarítás, hát elkoszolódott. Felkértek bennünket, mint szakértői a takarításnak, a tisztítás-technológiának, hogy próbáljunk ezzel valamit alkotni, mert a helyi erő, a helyi takarítók már nem tudnak boldogulni vele.

Nagy örömmel felvállaltuk a kihívást, oda is mentünk, meg is csináltuk gyönyörű szépre, csillogott-villogott az egész. Viszont amikor elmenetelkor pakoltuk ki a gépeket, akkor az egyik vízszívónkból a szennyezett, erősen koncentrált tisztítószeres oldat valahogy kifolyt a felületre. És amíg ott pakoltak a kollégáim, (eltartott ez néhány percig, míg sikerült ezt a nagyobb mennyiségű koszos vizet felszedni) feltöröltük, felmostuk és látszólag minden rendben volt.

padlo tisztitas elszurtuk 1   padlo tisztitas elszurtuk 2

Többé-kevésbé vizesen hagytuk ott, nem vártuk meg, hogy megszáradjon, mert tudtuk azt, hogy tiszta a felület, mert előzőleg láttuk gyönyörű szép állapotban. Tehát felszedtük azt a szennyezett vizet, ami kifolyt rá, és felmostunk tiszta vízzel. Nyugodt lelkiismerettel álomra hajtottuk a fejünket aznap éjszaka, de másnak kaptuk a telefont. Reméltem, hogy egy dicsérő telefon lesz az egész beszélgetésből :), de ehelyett leszidást kaptunk. Értetlenül álltam a történet előtt. Majd amikor kimentem a helyszínre, akkor egész intenzíven elkezdtem vakarni a fejemet, és még az a maradék hajszálaim is majdnem kiestek a helyéről. :) Megláttam, hogy az a szennyezett víz, amit kiöntöttünk véletlenül, az elég komoly foltot hagyott a felületen. Az ügyfél pedig teljesen pánikba volt esve, hogy tönkrement a burkolata. De meg kellett nyugtatni, hogy ne aggódjon, ezt mi teljes mértékben rendbe tudjuk hozni, és azonnal újra felvonultunk, minden egyes problémázás nélkül, és nekiugrottunk. Az egész felületet megcsináltuk, visszaállítottuk a burkolat újszerű állapotát, és hogy ez ne forduljon többet elő, egy vegyi védelmet hoztunk létre a felületen: azaz egy impregnáló (vagy pontosabban védőréteget) tettünk fel a burkolatra. Ez megvédi majd attól, hogy a jövőben bármikor egy hasonló eset történjen. A kő azóta is teljes tisztaságában és pompájában ragyog.

 Püsök Ferenc
Tisztítás-technológiai szakember
Tisztítás-Technológiai Tudományok Intézete gyakorlati oktatója