Felújítás helyett nagytakarítás

Felújítás vagy alapos nagytakarítás? Mikor melyik?

Ahogy járkálunk a városban, időnként látni, hogy egyes éttermek inkább azt választják, hogy ahelyett, hogy végeznének egy nagyobb, mélyebb takarítást, ami lehozná az olaj és egyéb szennyeződéseket a csempékről és nagyobb eszközökről, inkább fogják, lebontják az egészet és felújítják.

Vajon mennyire éri meg felújítani egy területet ahelyett, hogy mélytisztítást végeznének? Egyébként is tapasztalni, hogy az emberek, ha valami elkoszolódott (tehát igazából csak el van koszolódva, nincs elromolva), akkor már azt hiszik, hogy nem jó. És inkább felszedik a padlólapot, burkolatot, ahelyett, hogy megbíznának egy szakembert, egy felületspecialistát, hogy kezelje azt a felületet úgy, hogy visszahozza a már-már új állapotát.

Ma erről beszélgettünk.

Alapvetően minden ott kezdődik, hogy napi rendszerességgel hogyan bánnak azzal a felülettel. Mert ez esetben valószínűleg nincsen betervezve a takarítás, a tisztántartás a rendszerbe, és ezáltal a felület annyira elkoszolódik, annyira sérül meg kopik, tönkremennek a színek a sok kosztól, már olyan sérülések keletkeznek, hogy takarítással nagyon nehéz lenne helyrehozni. Ilyenkor már könnyebb belevágni egy felújításba.

impregnalas padlo

De a megoldás valójában az lenne, hogy folyamatosan időt, energiát kell szánni arra, hogy fent legyen tartva egy alapvetően tiszta állapot. Sokkal könnyebb egy olyan helyszínen dolgozni, ahol tisztább a környezet. Ráadásul az éttermek esetén ez kötelező is, mert élelmiszerrel dolgoznak, és ugye minél szennyezettebb egy felület, annál nagyobb a fertőzésveszély. Így fontos, hogy szánjunk időt arra, hogy meglegyen az a napi 1-2 óra a takarításra. Persze amikor tényleg felfutott állapotban működik egy étterem, sok a vendég, akkor sok esetben inkább nem szánnak időt erre az egészre. Viszont ilyenkor következik az, hogy le kell állni és felújítani. Nekiugrani, felbontani az egészet ahhoz, hogy meglegyen az újszerű és igényes állapot, ahová már bemennek a vendégek, ügyfelek. Akkor viszont már több napos vagy hetes kieséssel kell számolni.

Nyilván ez szervezés, stratégia kérdése, hogy miképp oldja meg valaki, hogy napi rendszerességgel be legyen iktatva a takarítás, és fenntartsák az eredeti tiszta és szép állapotot.

De még így sincs minden veszve! Meg lehet oldani, hogy felújítás helyett egy mélyebb, alaposabb takarítást végezzünk, ami gyakorlatilag ugyanazt az eredményt hozza. Sőt, a takarítás ha megfelelően van beprogramozva, akkor nem is kell leállni, hanem csak az épületnek egy-egy helyiségét kell körforgásban nagytakarítani. Így nem okoz akkora pénzveszteséget, mivel folyamatosan fent tudjuk tartani a cég, étterem működését. Szóval ezt lehet ilyen ügyesen is csinálni, ami praktikusabb és előrevezetőbb megoldás.

Püsök Ferenc
Tisztítás-technológiai szakember
Tisztítás-Technológiai Tudományok Intézete gyakorlati oktatója