Csarnoktakarítás Tatabányán

Mostanában úgy tűnik, egyre több stadiont és csarnokot építenek.

Remélhetőleg ezzel sportnagykövetei leszünk Európának, így akkor minden sporteseményt itt rendeznek meg, ami legalább szép bevételt hoz majd az országnak, fejlődik a gazdaság. De ugye az építés után ezt ki is kell takarítani, a határidők pedig általában meg vannak szabva, hogy mennyi időn belül és mikorra kell elvégezni. Ráadásul ebben az esetben pont ránk jött a fagy, amikor éjszaka kellett időre megcsinálni a külső üvegfelületeket. Ki kellett találnunk, hogy ezt kívülről – a fagy ellenére – hogyan oldjuk meg.

tatabanya csarnok takaritas4

Ugye erre több megoldás is van, a képeken ezek látszódnak, de az a lényege az egésznek, hogy minden egyes problémára tudni kell a megoldást, és ott kell lenni, hogy ha van egy határidő, akkor azt a munkát be kell tudnunk fejezni akkorra, minden körülmény ellenére.

Itt egy szép nagy épületről beszélünk, és amit nekünk meg kellett csinálnunk, az az épület üvegfala. Gyakorlatilag körbe van véve üveggel. Ugye belülről nagyon könnyű, egyszerű feladatunk volt. Kívülről viszont a faggyal kellett megküzdenünk.

csarnok takaritas tatabanya 1 csarnok takaritas tatabanya 2 csarnok takaritas tatabanya 3

Ezen kívül az épületnek a tetőtartó szerkezetét kellett még letakarítanunk, ami ugye az építkezés közben igencsak összeporosodott, rengeteg por, sőt, még törmelék is volt a csöveken. Ezeken a csőszerkezeteken (egy ilyen rácsszerkezet volt felépítve, ami tartja az egész csarnoknak a tetejét) kellett végigmászkálni alpinistáknak, és letakarítani, portalanítani az egész csőszerkezetet. De mivel korábban már csináltunk hasonló feladatot, ebben a nagy kihívásban már kicsit otthonosabban tudtunk mozogni, ezért a tetőszerkezetet – nem is azt mondom, hogy könnyűszerrel –, de szakszerűen végre tudtuk hajtani és elvégeztük a munkát.

tatabanya csarnok takaritas1

Javítások, konfliktusok

Bár az építkezéstervezők megtervezik a munkafolyamatokat, hogy melyik szakipar melyik után következik, de ezt nekem a hosszú évek alatt még sehol sem sikerült élőben is látnom. Mert mindig valakinek vissza kell mennie javítani. Vagy egy festőnek, vagy egy villanyszerelőnek, vagy egy burkolónak, vagy akárki másnak. Ilyenkor vannak minimális konfliktusok, de muszáj rendelkeznünk annyi rugalmassággal, hogy akkor visszamegyünk arra a helyre, és újra kitakarítjuk. Ha egyszeri megbízásról van szó, és azt mondjuk, hogy négyzetméterre vállaljuk, akkor azokat a négyzetmétereket muszáj felszámolni, ha pedig valamilyen rezsióradíjas elszámolásban vagyunk, akkor úgyszintén. A végén a számlán is megjelenik ennek a többletköltsége. Ezért próbálunk mindig úgy egyeztetni az üzemeltetéssel vagy az építésvezetőkkel, hogy ezek az összetűzések vagy kisebb problémák ne jelentkezzenek, és tényleg egymás után tudjon következni a szakipar, és akkor sokkal kedvezőbb költségekkel, és sokkal profibban végre lehet hajtani egy munkát. Mert ugye egy javítás az sosem olyan, mint amikor az ember rendesen megcsinálta elsőre.

Püsök Ferenc
Tisztítás-technológiai szakember
Tisztítás-Technológiai Tudományok Intézete gyakorlati oktatója

Kültéri, építkezés utáni vagy ipari takarítással is kereshet minket!

Árajánlatkéréshez kattintson!