A seprés hátránya

Hogyan takarítsunk lépcsőházban

a sepres hatranya porszivozasSeprű használata elsőre egyszerűnek és gyorsnak tűnik. De vajon tényleg az? Vagy csupán újabb pluszmunkát generálunk vele?

Nézzük meg, hogy pontosan mi történik sepréskor. Mondjuk egy lépcsőház felseprésekor. Nem tapadó szennyeződések esetén a nagyobb szemcséseket össze tudjuk szedni (ezeket szabad szemmel is jól látjuk), a kisebbeket ellenben akaratlanul is felverjük a levegőbe. Ezek tovább lebegnek, majd beszívják az emberek, leülepednek a különböző vízszintes felületeken, mint ablakpárkányok, korlátok, postaládák...

A porszemeknek van egy ülepedési sebességük. Az 1 mikronnál (a méter milliomodrésze) kisebb porszemcsék kb. 8 órán át lebegnek. Az 5-10 mikronos porszemek 3-10 perc alatt ereszkednek le. A lépcsőházakat legtöbb esetben napközben takarítják. Az szokott történni, hogy mire hazajönnek a lakók, azt látják, hogy megint poros minden. Délelőtt 10-kor fel lett takarítva, délután 5-6-ra pedig ez a kép fogadja őket. Ráadásul nem is mindig csinálják szakszerűen a seprést, hanem csapkodják, a lépcsőről lesodorják, ahonnan rögtön a levegőbe kerül. Egy padlón még lehet óvatosan seperni. Még az is előfordul, hogy a képzetlen takarító nem csak fokról fokra söpri le a port, hanem a korlátok mentén az eggyel lentebbi szintre. Majd onnan lentről söpri össze. Olyankor mutatkozik ez nagyon jól, amikor a nap besüt, és a fénynyalábban látszik, hogy mekkora a por.

Főleg olyan helyeken, ahol idősek laknak (régebbi házakban), ez kiemelten fontos. Sokan küszködnek asztmával, légúti betegségekben. Plusz a takarítónak is betegségeket eredményez!

Mi a megoldás?

Messze hatékonyabb, ha lépcsős területeket porszívóval takarítunk. Ez eddig sokszor nehézkes tudott lenni, mert csak kábeles porszívók voltak, a cipekedés pedig macerás. Sok helyen a lépcsőházban nincs is áramforrás, mert közterület, illetve kültér. De most már itt van nekünk a modern lítium akkumulátor, amely lehetővé teszi, hogy háti akkumulátoros porszívókkal dolgozzunk. Ezek nagyjából 1 órán keresztül tudnak működni.

Ezután jöhet a felmosás!

Ez a másik probléma. Van, hogy egy fázisban felmossák a poros lépcsőházat. Így ott maradnak a vízcseppek, amelyekben rengeteg szennyeződés van még. És amint visszaszárad, foltként, maszatként jelenik meg. A víz hatására vízkövessé is válik a felület, amely hamarabb is koszolódik. Ha porszívóval rendesen össze van szedve előtte a por, akkor elég csak egy enyhe nyirkos felmosás (ún. nyirkos feltörlés), így sokkal jobb az eredmény, és sokkal hosszabb ideig meg lehet tartani ezt a tiszta állapotot.

Az ablakok sem porosodnak könnyen, hosszú ideig maradnak tiszták. Sokkal kevesebb por van, sokkal jobban bejön a fény, jobb a közérzet egy kicsit, fényesebb a lépcsőház...