Kirakattisztítás

Helyszín: MOM Park, Promód

Több olyan cégnek is dolgozunk, akik felújítással foglalkoznak. Amikor kapnak egy-egy megbízást, ahová mennek dolgozni, megyünk mi is. Alig van olyan pláza, ahol nem jártam még. Mármint nem sétálni, hanem takarítani. :) A Promódot például mind én takarítottam ki itt Budapesten az aktuális felújítás után.

Itt a videóban a MOM Parkban lévő üzlet látható. Az egész helyiség takarítása egy teljes napos projekt volt, az ugye nem fért volna bele egy videóba. De egy-egy ilyen kis szösszenet a munkánkról egész jól belefér.

Meg tudtam mutatni, hogyan kell például teleszkóppal dolgozni, illetve kézi eszközzel is.

Egy plázában vagyunk, ahol kiemelten vissza kell tudni adni egy nagyon jó minőségű, tiszta felületet. Hiszen egy értékes bolt kirakatáról van szó, amely egyben jó reklám is a cégnek.

Ami nehézség egy ilyen esetben az, hogy ellentétben a napi/heti általános takarítással, itt az építkezésből adódóan sok szennyeződés van a kirakaton. Ezek az üveglapok össze voltak ragasztva szilikonnal. Az üveges kollégák pedig nem bánnak mindig kesztyűs kézzel az üveggel. :) Ha pedig mégis, akkor a kesztyűjükön marad egy kis szilikon.

Mint ahogy látható a videón, először bevizezem, lepengézem (szilikon, festék eltűntetése), majd megint felviszem rá a munkaoldatot. Csak ezután húzom le az egész üveget. Innen átváltok kézi eszközökre. Ha látom, hogy megint hiba van, kapirgálás, majd ismét az egész lehúzása.

Itt nagyon egyszerűnek tűnik, hiszen fel van gyorsítva, de ezeknek az apró maradékoknak a kapirgálása minimum annyi időt elvesz, mint az egész többi feladat kivitelezése. Tehát minimum megduplázza a munkaidőt. Az építkezésnél sajnos ez szokott lenni a baj, a szakmunkások sokszor nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy mi lesz a következménye egy-egy általuk otthagyot t szennyeződésnek vagy valamilyen építőipari anyagnak. Nekünk takarítóknak ezt mind meg kell oldani valahogy. Különleges oldószerekkel kell dolgozni, megtalálni külön minden egyes anyag oldószerét. Hiszen nem mindegyik old mindent. És ebben van igazán kihívás! Hogyan távolítasz el egy olajfestéket, egy szilikontmaradékot, különböző cementfátyolokat... és mindezt úgy, hogy a burkolat természetesen ne sérüljön közben.

Külön érdekesség még, hogy pont vele szemben van a GANT ruházati boltja. Hozzájuk is mi járunk takarítani, ha felújítás van. :)

Püsök Ferenc
Tisztítás-technológiai szakember
Tisztítás-Technológiai Tudományok Intézete gyakorlati oktatója

Megtetszett a videó? Szeretné makulátlan tisztán látni üzlethelyiségét?

Árajánlatkéréshez kattintson!