A takarítás művészete

Azaz takarítás télen-nyáron. A videón látható munka érdekessége az volt, hogy decemberben vettük fel, és bár nem voltak nagy mínuszok, mégis folyamatosan ráfagyott a tisztítószeres víz az üvegre.

Kellett találnom egy olyan megoldást, amivel ezt ki tudom küszöbölni. A videón már csak a végeredmény látszik, de volt vagy 4-5 kísérletem előtte.

Egy készülőfélben lévő üzlethelyiség kirakatáról van szó. A mi dolgunk volt, hogy kitakarítsuk kívülről-belülről még a berendezés előtt.

Végül sikerült egy olyan megoldást találni, amivel szépen egyenletesen le tudtam tisztítani a felületet, miközben nem keletkezett rajta jégvirág. Bár nagyon szépek a jégvirágok, szeretjük őket, de nem akkor, amikor ablakot pucolunk. :)

Olyan adalékanyagokat adunk a vízhez, amely nem engedi meg a fagyást. Ez egy olyan anyag, amely nem hagy nyomot. Gumilehúzóval utána tökéletesen le tudjuk húzni az üveget, ami az utolsó vízcseppet is leszedi róla. Ha rajta maradna, az rögtön jégvirágként megjelenne, azonnal látszik. Ez pont egy olyan egyedi eset, ahol a hibát rögtön látjuk.

Azóta ha bárki megkérdezi tőlem, hogy télen vállalunk-e ablakpucolást, az egyértelmű válasz, hogy igen. Most már ennek sincs semmi akadálya, holott e tevékenységnek inkább a tavasz és az ősz (esetleg a nyár) az ideális szezonja. Ha valaki úgy kívánja, hogy van egy szennyezett üvege, amelyet télen is szeretne megpucolni, akkor természetesen ezt minden további nélkül meg tudjunk tenni, még mínusz fokokban is.

Külön érdekesség továbbá (bár ebben a videóban épp nem látszik), hogy már külön neoprim kesztyűket is készítenek az ablaktisztító cégek, amiben nem fagy le az ember keze sem, ha közben vizezi. Tehát külön munkavédelmi eszközöket is készítenek arra, hogy akár télen is tudjunk ablaktisztítást végezni.

Tehát bármilyen időszakban, bármilyen évszakban lehetséges ablakot pucolni anélkül, hogy komolyabb nehézségeink lennének.

Ennek egyébként az ellentéte is érdekes, a nyári időszak. Ablaktisztításnál szokták mondani, hogy az ideális időjárás egy kicsit borúsabb, nem nagyon napos, de nem is nagyon hideg, tehát egy olyan huszonvalahány fok és inkább árnyékos környezet.

Az ablaktisztítók többsége ódzkodik a meleg nyári időszaktól, mert mindig foltos, maszatos lesz az üveg. De erre is megvan a megfelelő technika.

Bizonyára tapasztaltuk már, hogy ha napsütéses időben az ember ráteszi az ujját az üvegre, az majdhogynem forró. Itt az szokott történni, hogy kiviszem a munkaoldatot, elkezdem bevizezni a felületet, és a víz nagyon hamar elpárolog, a tisztítószer pedig maszatként rajtamarad, mielőtt még azzal bármit is csinálhatnék.

Erre több megoldás is létezik. Az egyik az, hogy megvárom, míg árnyékba kerül a felület. :) Ez időigényes, és az ügyfél sokszor azonnal kér mindent. :) Így ez nem mindig kivitelezhető. A másik lehetőség az üveg lehűtése. Azaz bő vízzel addig mosom az üveget, amíg el nem érem azt a hőmérsékletet, amelynél már könnyedén tudom tisztítsani. A harmadik eset pedig a kétkezes keretes módszer. Ez egy roppant gyors munkavégzés, ahol is nincs ideje rászáradni! Vagyis a lehúzó és a vizező egy-két centire van egymástól. Ahogy vizezem, rögtön le is húzom. Ez inkább a tisztább felületek esetén működik, egy olyan kirakatnál például, amelyet hetente egyszer-kétszer letakarítanak. De ha egy éves szennyeződést kell eltávolítani, akkor csak a bőséges vizes áztatás működőképes.

Ezek tehát az extrém üvegtakarítás folyamatai. Forduljon hozzánk bizalommal! 

Püsök Ferenc
Tisztítás-technológiai szakember
Tisztítás-Technológiai Tudományok Intézete gyakorlati oktatója

Állunk rendelkezésére télen-nyáron, hidegben és melegben!

Amit Ön nem tud megoldani, az számunkra kihívás!

Árajánlatkéréshez kattintson!