Sportlétesítmény takarítása

Az alábbi videó egy sportlétesítmény takarítását mutatja be.

Ez a hely egy uszodából, egy edzőteremből és egy kosárlabdapályából állt. A videón rögtön látszik, hogy egy hólapátolással indítottunk. Az épületről, amikor takarítjuk, akkor nem csak feltétlenül belülről, hanem kivülről is gondoskodnunk kell!

Utána az látszik, hogy a kosárpályát egy ollós moppal portalanítjuk. A videó már nem mutatja, amikor fel lett mosva. Ha kétvödrös rendszerrel csináljuk, akkor ez az 500 négyzetméter az nagyjából egy óra tíz-tizenötperc. De ha háztartási megoldásokban gondolkodik az ember, vagyis a csavaros mopban, úgy megint egy másfél-két órás feladat lett volna, ami nem egy járható út. Mi ezt rendszerint ollós moppal oldottuk meg. Így mindig kaptunk egy szép, tiszta felületet.

A videó másik felében látható, ami megint csak egy munkaigényes feladat volt, az uszodának az öltözőbe vezető útja. Ezt magasnyomású mosóval tisztítottunk meg.

Az uszodákban jellemzően csúszágátló burkolat van, ami azt jelenti, hogy tele van apróbb erezettel, barázdákkal. Takarításkor ez pont a hátrányára válik, és rendszerint kemény munkával lehet csak boldogulni vele. Én most itt a könnyebb utat választottam, bevittem egy magasnyomású mosót, azzal ugrottam neki. Ami szennyeződést itt felszedtem, az egy egynapos szennyeződés. Gyakorlatilag egy nap alatt gyűlt össze annyi, hogy egy hatékonyabb módszert kellett találni. Különben az ember hamar belefárad, ha egész nap gyökérkefével súrolgatja. :)

Az az érdekessége ezeknek a csúszásgátló burkolatoknak, hogy ez mutatja meg, hogy egy ember mennyire hajlandó időt és munkát fektetni egy-egy feladatba, mert egy egyszerű feladatnál, ami könnyen megoldható, az nem igényel nagy szakmai tudást. Odamegy szinte bárki, meg tudja csinálni. De itt már lennie kell az emberben egy olyan belső elkötelezettségnek, hogy akármilyen felülettel is találkozik, megtalálja a megoldást, hogy megpróbálkozzon akár többfajta eszközzel vagy tisztítószerrel.

Ennél a feladatnál még az is nehezítette a dolgunkat, hogy az uszoda nagyon régi volt már, és fuga tulajdonképpen már nem volt a burkolólapok között. És így szó szerint két centi mély helyek voltak, amelyek nagyon gyűjtötték a szennyeződést. Ezeket még a sima gyökérkefével is nehezen lehetett kiszedni. Ezért döntöttünk a magasnyomású tisztítás mellett, amivel egy nagyon jó eredményt sikerült elérni.

Püsök Ferenc
Tisztítás-technológiai szakember
Tisztítás-Technológiai Tudományok Intézete gyakorlati oktatója

Tetszett a videó? Tulajdonosa vagy gondnoka uszodának, iskolai tornateremnek vagy más sportlétesítménynek?

Szeretné, ha higiénikus környezetben tudnák használni a gyerekek vagy sportolók?

Árajánlatkéréshez kattintson!