A PVC tisztítása

A PVC egy nagyon jó, strapabíró, kemény anyag, viszont egyetlenegy dolgot nem bír: a klóros tisztítószereket.

Jelenleg sajnos elég elterjedt az, hogy Domestos-szal vagy valamilyen klóros tisztítószerrel dolgozunk, mert az nagyon jól fertőtlenít. Egyébként valóban fertőtlenít. De nem napi takarításra való, és főleg nem PVC-re.

Miért? A PVC (azaz polivinil-klorid) egy három komponensű anyag. A PVC "C" része, a klór, teljesen el tud vegyülni a tisztítószerben lévő klórral, és ezért a napi szintű felmosás mellett szépen lassan kioldódik. És már nem PVC-nk lesz, hanem csak PV-nk, kaptunk egy porózus, mondhatni szivacsos anyagot. A harmadik komponenst pedig menet közben pótolni fogjuk kosszal. Minden felmosással marad valamennyi, amely az apró kis pórusokban (amelyből kioldottuk a klórt) megmarad. Így egyre koszosabb lesz a felület.

A takarító pedig, aki kevéssé képzett kémiából, azt mondja, hogy "hú, koszolódik a padló" És mit csinál? Tesz hozzá még több tisztítószert, és még több klórt adagol hozzá. Az még azt a kevés klórt is kioldja belőle, ami benne maradt. Így a felület egyre porózusabb lesz, és egyre több szennyeződés megy bele.

A burkolatfelújításnál ezeket szoktuk mi helyrehozni felületkezeléssel. Először csinálunk egy nagyon komoly alaptisztítást, amivel a pórusokat jó alaposan kitisztítjuk. Ezzel kapunk egy úgynevezett nyitott pórusú burkolatot. Ezt kell nekünk utána védőrétegekkel vagy impregnáló anyaggal pótolni.

Ami általában a gyártó által javasolt, az a három réteg, de volt egy olyan esetünk, ahol a nyolcadik rétegnél sem láttunk semmilyen javulást. Annyira porózus volt már a burkolat, hogy szó szerint elszívta az összes védőréteget. Valahol a 9-10. rétegnél kezdett megjelenni egy selyemfény, és ha jól emlékszem, a 10. réteg már jó volt. De talán 11.-ket is felvittünk.

Tehát fontos, hogy a PVC napi kezelésekor tilos klóros tisztítószert használni! Sima, napi felmosáshoz javasolt általános tisztítószert szabad csak használni erre a felületre. Ugyanakkor, ha valaki azt tapasztalja, hogy nagyon rosszul néz ki a burkolat, elvesztette az eredeti fényét, akkor nyugodtan keressen meg minket, mert tudjuk orvosolni. :)

PVC tisztítás előtt

PVC tisztítás alatt

PVC tisztítás alatt-2

PVC tisztítás után

 

Püsök Ferenc
Tisztítás-technológiai szakember
Tisztítás-Technológiai Tudományok Intézete gyakorlati oktatója