Iskolatakarítási szezon

A budapesti Németh László Gimnáziumban vagyunk, ennél a szép nagy épületnél. Közeledik az iskolakezdés, már alig egy hónap van hátra. Most kezdtük el az ablaktisztítást. Mivel az iskolákat általában nem lehet év közben takarítani (legalábbis ami a nagytakarítást illeti), legfeljebb évente egyszer, így nagyon aktuálissá vált az, hogy nekilássunk.

Rá is fért nagyon! Viszont a legtöbb iskolát évtizedekkel vagy talán egy évszázaddal ezelőtt építették, és arra sajnos nem igazán gondoltak, hogyan fogják tisztán tartani őket! Nagyon sok olyan ablak van beépítve, amelyet már-már lehetetlen megtisztítani, hatalmas létrákkal kell felmászni, hatalmas botokkal dolgozni. Olyan emberek kellenek, akik tényleg nem félnek a magasságtól és jól tudják csinálni ezt a feladatot. Itt is van olyan terem, amely 9 méter belmagasságú, és a padlótól a tetejéig van ablak. És semmilyen megoldást nem hagytak, amellyel könnyedén fel lehet oda menni. Így marad az, hogy becipelni egy hatalmas létrát, felmászni és így fent, kis híján akrobata művészként végrehajtani az ablaktisztítást.

iskolatakaritasi szezon2   iskolatakaritasi szezon3

Ráadásul, mivel egy elég régi épületről beszélünk, nagyon sok olyan ablaka is van, amely vagy nehezen nyílik már, vagy be van szorulva, pereg róla a festék. De ilyenkor a takarítással legalább el tudunk érni egy olyan szintet, ahol mégis jól néz ki az épület, legalábbis az ablakai szép tiszták. Tanévkezdéskor ősszel pedig egy kellemesebb, színvonalasabb helyre tudnak a diákok érkezni.

Több iskola is van most nekünk feladatként kitűzve, és iskolakezdésig ezt mind hiánytalanul megcsináljuk.

Kb. mennyi időbe telik egy ilyen hatalmas iskola ablakait megtisztítani?

Ez mindig attól függ, mennyire lehet elérni az ablakokat, mennyire nehéz egy-egy ablakot megcsinálni, illetve hány fővel vonulunk fel. Mi általában megkérdezzük, hogy mikorra kell befejezni, és annak megfelelően számoljuk ki, hogy hány ember jöjjön oda és úgy haladunk. Akár pár nap alatt is el tudunk készülni, de adott esetben elhúzódhat egy-két hétig is egy-egy iskolának a takarítása.

Per pillanat három iskolát fogunk megcsinálni, ezeket mindig egyiket a másik után. Tehát nincs az, hogy párhuzamosan több iskola fusson, de ha az lenne, akkor úgy tudnánk elosztani a kollégáinkat, hogy mindegyikbe odamegy 3-4 vagy 5 ember, és így tudunk folyamatosan haladni. Az a lényeg, hogy iskolakezdésre legyen készen. Ilyen szempontból elég rugalmasan tudjuk kezelni: adott esetben több emberrel vonulunk fel, ezáltal hatékonyabban tudunk haladni.

iskolatakaritasi szezon4   iskolatakaritasi szezon5

Szóljon hozzá!

Hozzászólás beküldése vendégként

0

Hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások