Alpintechnika

Van egy viszonylag új terület, amin elkezdtünk dolgozni, ez pedig az alpintechnika.

Tulajdonképpen már több éve vannak olyan területeink (külső homlokzati üvegfelületek vagy belső, mennyezeti tartógerendák tisztítása, mosása), amit általában mindig nehézkes elérni. Különböző emelőkosarak, daruk, állványok kellenek. És ennek a munkaterületnek a megközelítésére egy alternatívát nyújt az alpintechnika.

alpintechnika01   alpintechnika02

Jómagam is levizsgáztam ebből a szakmából, ami tulajdonképpen egy kiegészítő szakmája a takarításnak, annak érdekében, hogy könnyebben elérjünk olyan területeket, amiknél a tervezés során nem gondoltak arra, hogy azt is valaha takarítani kell... Elég sok ilyen terület van, és sok olyan épület, ahol már eleve úgy tervezik, hogy majd a takarítást megoldja, aki épp oda fog kerülni…

Akár úgy, hogy felrepül. Kisebb supermaneket meg pókembereket kell alkalmazni. És hát ahhoz, hogy én is elérjem ezeket a üvegfelületeket, hát egy pókemberre avanzsáltam elő :) és levizsgáztam alpintechnikából. Úgyhogy már több százórás lógás áll már mögöttem. Hivatásos pókember lettem. :) Folyamatosan tudjuk alkalmazni ezt a technikát, és bár nem egy olcsó megoldás, de még mindig olcsóbb, mint felállványozni egy épületet vagy kihozni adott esetben több tízezer vagy százezer forintokért kosaras emelőket. Az területfoglalással jár, tehát sokkal bonyolultabb. Az alpintechnikás tisztítás sokszor egy egyszerűbb kivitelezést eredményez, és aránylag ugyanolyan jól meg lehet csinálni, mint bármilyen más megoldással.

Ugyanakkor ez egyfajta veszélyes munkakörülménynek számít. De a tanfolyamon elsajátított információk alapján rájöttem, hogy tulajdonképpen eléggé biztonságosan lehet ezt végezni, mert hogy duplán van biztosítva minden. És hogy ha az ember jól csinálja, akkor abszolút jól tud működni. Persze ehhez rengeteg gyakorlat kell, rengeteg tudást, információt beszerezni, de a végeredmény gyakorlatilag olyan jó, minthogyha egy nagyon drága megoldást (állványzatot vagy kosaras emelőt) használna az ember, és a hatékonysága úgyszintén nem elhanyagolható dolog. Gyorsabban tudja kikötni magát az ember, gyorsabban ki tud jönni a munkahelyszínre, ki tud vinni eszközöket, és ugyanúgy el tudja végezni a munkát.

Van más előnyei is. Pl. az ablaktisztításnál sokszor használnak különböző teleszkópokat, botokat, amivel meghosszabbítják ugye az ember karját, hogy több méter magasban tudjon ablakot mosni. Alpintechnikával kézzel elérhető területeket tudunk megvalósítani, és ezáltal jobb a minősége, minthogyha 6-8 méter távolságról kellene lemosni egy ablakfelületet. Persze ez függ a szakembertől is, mert ha valaki jól kezeli azokat a teleszkópokat, akkor is meg lehet oldani, de minél közelebb van az emberhez egy bizonyos munkafelület, annál hatékonyabban tudja megcsinálni. Tehát ilyen szempontból, ha a minőséget kell nézni, akkor előnyben lehet részesíteni az alpintechnikát mondjuk egy 9 méteres teleszkóppal szemben.

Úgyhogy ez is egy megfontolandó dolog. Ha valakinek van ilyen területe, nyugodtan meg tud keresni olyan szakembereket, akik ezt el tudják végezni. Arra viszont figyelni kell (nagyon érdekes tapasztalatom), hogy bár alpintechnikával foglalkozó ember nagyon sok van, mert hogy az egyéb ipari területeken is foglalkoznak ezzel. Pl. vakolásokat vagy szigeteléseket vagy bármilyen más épületszerkezeti javításokat csinálnak ily módon. De nagyon kevés az olyan szakember, aki mondjuk kizárólag csak takarításra specializálódott, és azért sajátította el mellette az alpintechnikát, hogy a takarítás célját könnyebbítse meg és azt tudja hatékonyabban csinálni. Úgyhogy le kell tesztelni minden embert, hogyha tudja kezelni ezt is azt is, akkor abszolút megbízható emberrel állunk szemben.

A jövőben tehát láthatóak leszünk a budapesti házak különböző falain, így messziről lehet minket, pókembereket látni. :)

Püsök Ferenc
Tisztítás-technológiai szakember
Tisztítás-Technológiai Tudományok Intézete gyakorlati oktatója

Az Ön otthonában, cégében magasan lévő területet kellene megtisztítani?

Árajánlatkéréshez kattintson!